Kommunikation och sårbarhet går hand i hand

Kommunikation och sårbarhet

Den senaste tiden har flera insikter slagit mig vad gäller kommunikation och sårbarhet baserat på konversationer i sociala medier och dejtingprogram. När människor inte släpper in händer det ofta att man talar över varandras huvuden istället för till varandra. Det blir lättare missförstånd och om relationen är ny och oetablerad är det svårare att bryta isen, ta sig till kärnan. I värsta fall mynnar det ut i ett ingenting eller ger ett bagage som sedan tynger framåt och skapar större svårigheter för människan, som sluter sig än mer.

Sårbarhet är en av nycklarna till att bygga tillitsfulla relationer med andra. Ett samtal utan den aspekten kommer aldrig att kunna leda på djupet och vidare – i flera bemärkelser. Det kommer att stanna vid ytan. Du riskerar ingenting och det kan kännas bekvämt, men du kan inte heller få något hållbart tillbaka. Vi visar vår helhet när vi blottar oss själva och egentligen är det väl först när vi får vara precis så som vi är, fullt ut, som det skapar oändlig rymd. Där, i det, blir vi också intressanta på djupet. Den rörelsen kommer även att märkas i kommunikationen och ge mer av en helhet.

För att etablera något som sedan kan leda till en relation – oavsett om den ska vara flyktig eller över tid – behövs just sårbarheten. Det spelar inte heller någon roll om det handlar om vänskap, romantik eller sex. Du behöver visa dig själv utan filter!

Vi är som mest nakna, blottade och intima när vi visar oss utan tillsatser. Självklart skrämmer det. Det blir så påtagligt att vi har något att förlora. Vi blir medvetna om att vi kan bli lurade, svikna och sårade. ”Tänk om vi slösar tid och engagemang på fel person?” Vad händer om vi i detta läge vänder på tanken och fokuserar på allt vi har att vinna? 

Detta kan också ske:
• Människan du talar med kan bli din framtida affärspartner.
• Personen som du just nu delar dina intimaste tankar med kanske blir en mycket god vän.
• Eventuellt får du en skön stund i nuet, timmar av härliga fantasier, skratt och värme.

Kanske leder det senare till en långvarig relation, kanske inte. Men du utvecklas, lär dig både om dig själv och andra. Och framför allt: Du lever!