Kallbadets heta magi

Nu börjar badsäsongen! Det avklädda passar förunderligt bra i en snöklädd värld. Är du redan en vinterbadare, eller är du nyfiken på att prova?

  • Ha någon med dig när du badar. Ta gärna på dig mössa och vantar. Ett tips är att inte bada händerna och huvudet, men gör så som du själv vill och det du mår bra av. Lägg ut varma kläder på marken eller bryggan som du lätt kan ta på dig efter badet.

  • Gå i vattnet långsamt, njut av stunden, ta in kylan, tänk på andningen.

  • Om du är på en havsstrand, notera sandens mjukhet, se ut över vattnet och ta in sommarkänslan. Sätt dig på grunt vatten, lägg dig sakta bakåt, låt vattnet omsluta dig och se upp mot himlen. Vandra långsamt tillbaka in mot land.

  • Ta dig tid att ta på dig kläderna igen efteråt. Du blir snabbt varm när du har ett lager som skyddar. Många väljer att bada bastu efteråt och det är absolut skönt – men prova även att bara vara i inomhustemperatur. Upplev att kroppen är sin egen kamin. Du blir het, helt enkelt!

  • Ett kallbad är delvis en fysisk upplevelse, men även en mental boost som har en doft av lust och lycka. Känslan av att man klarar av någonting är byggande.

  • Gör gärna något kreativt efteråt. Du är mer avslappnad, hjärnan har fått en kvick storstädning.

Vinterbad ger effekt som en sorts snabb meditation och om musklerna är spända efter en löptur märks en skillnad med en gång. Det i sig är anledningar nog för att ta ett dopp. Vilka är annars fördelarna med att vinterbada? De är många. Det psykiska välbefinnandet blir bättre, har enkätstudier visat. Hjärthälsan blir bättre – men man ska också se till att den är bra innan man börjar vinterbada. Andelen brunt fett ökar, vilket är bra mot fetma. Kalla bad upplevs som smärtlindrande. (Källa: http://doktor.se läst den 16 november 2023)

Det finns många anledningar att kallbada. Ett bra sätt att komma igång är att börja bada på hösten och fortsätta in mot vintern. Må kylan bita dig med glädje!