“Det är hög tid att vi slutar plåga varandra med frågor som `När ska ni ha barn?´”

Att vara i sin kraft del 2

I dagens samhälle har kvinnor i reproduktiv ålder möjlighet till olika val när det gäller familj och karriär. Många kvinnor önskar bli mödrar, medan andra strävar efter att följa sina yrkesmässiga drömmar och bygga en karriär. Och många gör alltihop. Det är hög tid att vi slutar plåga varandra med frågor som “När ska ni ha barn?” eller “Blir inte du också sugen att skaffa barn?” Istället bör vi stödja och respektera varandras val.

En kvinna kan vara i sin kraft, i just den väg hon väljer. Kvinnan som väljer att bli mor, och har lyckan att bli det, kan lätt hamna i en försvagad känsla: oro över eventuella steg bakåt i karriären, över hur förlossningen ska gå, hur amningen ska fungera, hur graviditeten ska vara. Apropå förhållningssätt minns jag från min egen graviditet, hur barnmorskan frågade gång på gång om jag inte tyckte det var jobbigt att vara gravid. Svaret blev nej från mig, varje gång. Till sist utbrast hon: “Man FÅR tycka det är jobbigt!” Efter en ivf-process i närmare fem år tyckte jag ärligt talat inte graviditeten var jobbig för fem öre, jag mådde fantastiskt, mentalt sett. Förlossningen såg jag som ett intressant äventyr, antagligen delvis för att jag fått vänta på den så länge. Amningen minns jag det var mycket prat om hos barnmorskan, men jag lyssnade inte så mycket, utan tänkte att endera löser det sig väl per automatik, eller också inte, och då finns andra alternativ. Även i det fysiska trassel som blev efteråt mådde jag väldigt bra, mentalt. Någonstans under den perioden förstod jag mer än någonsin tidigare vilken kraft det bor i själva förhållningssättet. Att vara i sin kraft, i lägen av smärta och stort känslomässigt påslag, ger både en sådan kärlek till barnet, familjen och till livet, men kan även ge enorm skjuts tillbaka in på arbetsplatsen, eller kanske till en helt ny karriär. 

Kvinnan som förväntas bli mor och som förväntas arbeta heltid, göra karriär, hålla sig i form och hinna träffa sina vänner någonstans mitt i allt – hur ser det ut med sexlivet? Blandat. Här märker jag i mina samtal just det som jag tog upp i inlägget om unga kvinnor: att förhållningssättet till prestation ofta behöver ses över. Det gäller för övrigt både män och kvinnor, och det kan verkligen göra stor skillnad! Liksom att hitta tillbaka till, eller för första gången verkligen finna, sin fantasi och sin väg till njutning. Att läsa medvetet, exempelvis i BLANCHE-appen, är något jag brukar jobba med tillsammans med mina klienter; just att knyta samman kropp och tanke kan göra underverk för lust och njutning, samt även för att reducera stress. Alla berättelser från liv, skönlitteratur och film som vi läser, skapar eller befinner oss i har betydelse!