Äg din lust, kvinna – och låt andra äga sin lust!

En ofta förekommande fras i sociala medier är: ”Jag vill inte kink-shamea någon.” Det som brukar följa efter ett sådant uttalande, kan ena gången vara analsex och en annan gång hårt oralsex. Lite allt möjligt, som man säger sig inte vilja skambelägga – även om det är exakt det man gör, genom att dessutom understryka att en del sexuella aktiviteter ”bara är för porrskadade män” eftersom ”ingen kvinna på denna jord kan njuta av det”. 

En annan vanlig fras är: ”Du ska vara den du är”. När någon då öppnar sig och råkar säga något som faller under sådant som kvinnor inte sägs kunna njuta av, följs den första frasen med först en konstpaus, och därefter tillägget: ”Fast inte så!” 

Det du säger till andra, och till dig själv, är av stor betydelse för den gemensamma atmosfär vi uppnår.

Människor ser sig ofta som öppna, men går man till botten med hur vi i grunden ofta fungerar, är vi tillåtande bara när det gäller sådant som ligger inom ramen för den norm som vi själva utgår från. Så fort en annan människa avviker från detta, blir vi restriktiva. 

Utmana gärna dig själv i att tänka medvetet på det här. Värna om din njutning, ditt eget val. Låt inte andra lägga sig i eller försöka övertyga dig om det du vet passar dig. Försvara gärna andra, när någon använder sig av de ovan nämna klassiska fraserna. Du kan ge någon en fin gåva genom att visa på din acceptans inför olikheter. Kom ihåg att ditt sätt att njuta aldrig är det enda rätta. Du kan inte kräva av andra att de ska njuta just så, men andra kan inte heller kräva av dig att vara någon annan än just du. 

En kvinna ska få njuta exakt på det sätt hon själv vill, så länge alla inblandade – om det så ibland bara är hon själv som deltar – har det härligt. Det finns faktiskt kvinnor som njuter av, och finner lust i, sådant som många ”inte” vill kink-shamea.  

Varje kvinna äger sin egen lust. Kom ihåg det. Det innebär att varken andra män eller andra kvinnor har rätt att lägga sig i just den kvinnans njutning. Älskar hon brutala halsknull? Underbart! Vill hon ha sex i missionären? Underbart! Alla har vi olika tändningsmönster, sådant som får oss att sväva. Vissa tycker om det som är mer så kallat ”hårt och brutalt” medan andra föredrar det mjukaste mjuka. Det fina med livet är dessutom att den ena sortens njutning inte utesluter den andra. 

Nästa gång du glatt hävdar att det går bra att andra är precis så som de vill vara: fundera över om det verkligen gäller även för det du själv inte gillar, som går utanför din norm. Acceptans, öppenhet och ett inkluderande förhållningssätt kommer man långt med i livet. Det skapar ett härligt samhälle där var och en av oss får vara fri just sin lust!