Tre orgasmtekniker alla kvinnor bör känna till

Ylva Franzén

Erotikpedagogen Ylva Franzén är känd för sin skola för kvinnor och par där olika orgasmtekniker lärs ut. Hon är författare till njutningbibeln Orgasmera mera och driver numera kärlekshotellet Venusgården i Skåne.

Du har väglett kvinnor till ett bättre sexliv i flera decennier – hur har kvinnors behov och utmaningar förändrats under den här perioden?
– Behovet av hjälp av kunskap tycks bara bli större. Att kärlek och sex hör ihop tycks ofta gå ofta förlorat idag när många är ute efter snabba kickar. För att sexlivet ska blomstra krävs kunskap, kärlek och förmågan att relatera till andra människor. Ju mer du vet om dig själv desto djupare kan du engagera dig i dina partners.

Många kvinnor har aldrig fått orgasm vid samlag. Vilka råd vill du ge dem som gärna vill uppleva det?
– Lär känna din kropp, din kapacitet och din fantasi. Ägna tid åt dig själv och din orgasm, minst två gånger per vecka. Och, träffa så många olika män som möjligt. Män som är duktiga, eller män som kan och vill lära sig hur de tillfredställer en kvinna. Jag tycker det är intressant att det finns många kvinnor som inte har en aning om hur de får orgasm, samtidigt som varenda man vet hur de får utlösning. Hur har det blivit så? 

Vilka tre orgasmtekniker bör alla kvinnor känna till?
– Den första nyckeln är att lära känna sitt lustcentrum. Det är det största av kroppens olika erotiska centra och det finns många sätt att intensifiera kroppsupplevelser med hjälp sina egna fantasier. Den andra nyckeln är att bekanta sig med sitt kvinnliga orgasmorgan, klitoris. Klitoris är ett helt kluster av nervtrådar som går att kittla och stimulera med en mängd olika smektekniker. Nyckel tre är att lära sig stimulera hjärnan, det är den som styr och det finns oändligt många olika sätt att intensifiera lustupplevelsen den vägen. För kvinnor handlar det ofta om att börja fantisera fritt och fräckt. Då ökar chanserna till njutning dramatiskt.

Att sluta tänka på annat kan vara lättare sagt än gjort …
– Ja, kvinnor är i viss mån dåliga på sin egen njutning, iallafall när det gäller parsex. De fokuserar ofta på mannens njutning. Men genom att använd olika fokuseringstekniker kan man öva sig i att lägga bort andra tankar. En smekning kan vara en sexuell meditation. Öva på att bara tänka på smeket och på hur handen känns mot din hud. Då uppstår sexuell magi och du kommer bli indragen i din egen njutning.

Vad krävs för att uppnå den starkaste extasen?
– Du måste du vara helt och hållet självcentrerad. Då först kan du gå in i en annan dimension där alla andra tankar försvinner. Du har ingen chans att uppleva det med din partner om du inte är helt och hållet fokuserad på dig själv. Orgasmiska kvinnor känner sina kroppar och har tillgång till sitt erotiska fantasteri.

Vad är karaktäristiskt för en orgasmerande kvinna?
– Hon älskar orgasmer, har mycket kroppsmedvetenhet och hon vet hur hon uppnår njutning – vilket är en förutsättning för att kunna nå klimax med en partner. Jag känner kvinnor som kan få orgasm bara genom att få brösten smekta. 

Orgasmera mera – Vägar till kvinnlig njutning är en bok för kvinnor som vill förstå sig på sin egen kropp bättre, lära sig fler orgasmtekniker och nå fram till en starkare lustupplevelse.

Ylva Franzén skrev boken med ambitionen att förändra synen på kvinnans möjligheter att nå sexuell njutning.