Susanne Hydén: “Bygg upp scenen med alla sinnen”

Susanne Hydén
Foto: Helena Kyrk

Hej Susanne Hydén! Du har precis släppt novellserien Kom igen Eva-Lena hos oss. Berätta lite om den?

Novellen handlar om vänskap, mod, rädslor och oväntade möjligheter och utspelar sig i Göteborg city under en långweekend när några väninnor firar en gemensam vinst. Jag blev glad och smickrad när jag fick frågan om att skriva en romantisk novell som utspelade sig i min hemstad för BLANCHEstories. Vi behöver mer av både kärlek, vänskap och romantik just nu. Att ljudnovellen skulle ackompanjeras av specialskriven musik av Kristoffer Wallman gav mig idén att leka med titeln så den fick extra klangfärg av Göteborg och en tjej som fattar mod.

Vad är svårast med att skriva romantik?

Kruxet med allt skönlitterärt skrivande är att hitta en historia som fångar läsaren, och i en novell har man dessutom begränsat med utrymme. När det gäller romantik så är det en balans mellan det man drömmer om och det som är möjligt som jag tror skapar rätt energi. Skriver man spänning blir det mer mardrömmen kontra det som är möjligt.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Gå en skrivarkurs, läs skrivarhandböcker – jag har skrivit Kom igång med din bokidé – och våga testa. Skicka in till en novelltävling. Det var så jag själv kom ur startblocken och hamnade i en novellantologi om saker vi inte talar om. Sedan dess har det blivit fem romaner, fem faktabetonade böcker och mängder av noveller. Dessutom jobbar jag som redaktör och manuscoach.

Finns det någon, bok, film eller låt med romantiskt innehåll som inspirerat dig?

Dirty Dancing är en klassiker förstås och Peter LeMarcs Little Willie John.

Hur skapar man riktigt bra pirr i en kärleksnovell?

Genom att bygga upp scenen med alla sinnen; syn, smak, hörsel, lukt och beröring. Våga ”stå i händelsen” och beskriva den, gärna med förväntan.

Och vad ska man undvika?

Klichéer och att närma sig romantiken med nervositet. Om du bara vågar skriva att de pussas och håller handen så gör bara det. En het scen beskriven av någon som inte vågar gå in i känslan blir alldeles fel.

Kom igen, Eva-Lena

Namn: Susanne Hydén

Bor: i Lerum utanför Göteborg

Gör: Jobbar som headhunter, coach och författare

Aktuell med: Kom igen Eva-Lena, en novellserie i tre delar hos Blanche samt spänningsromanen Bedragarna.