Soraya Hashim: “Att lyssna på sex är som att sätta ny färg på väggen.”

Soraya Hashim

Hur hett är sexet i ljudböcker och noveller egentligen? I nya Ljudbokspodden tog Aftonbladets Soraya Hashim nyligen tempen erotikgenren. Nu råder Soraya Hashim andra att inte lyssna på sex i kassakön på Coop.

Foto: Melody Lovelin
Vad överraskade dig när du djupdök i genren?
– Jag trodde inte att jag skulle bli så berörd. Jag trodde att jag skulle kunna förhålla mig distanserad eftersom jag hade jobbglasögon på. Men ämnet, och att lyssna, är intensivt. Berättelserna trängde igenom den professionella rollen. Extra intensivt blir det när man är helt oförberedd. Jag lyssnade på en sexscen ur Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson. Den var inte direkt sexig, där skildrades sexet mer rakt upp och ned. Det uppskattar jag – när författare skriver rakt, utan att skriva mig på näsan.

Vad uppskattade du inte?
– Det som provocerade mig mest var James Frey när han läser in sin novell Katerina. Jag kan inte låta bli att tänka på författaren själv när jag lyssnar, eftersom det är han som läser in boken. Jag ser honom framför mig, hur ball han tror att han är, vilket är så oerhört avtändande. Jag lyssnade inte nödvändigtvis på de mest kvalitativa erotiska ljudböckerna och bitvis ville jag skära av mig öronen för att det var så jobbigt. Att lyssna på sex är som att välja en ny färg till väggen – man väljer en kulör man gillar, men när den väl kommer upp på väggen upplevs färgen så mycket starkare. Samma sak händer med sex när man lyfter det från pappret och levererar det rakt in i örat.

Att problematisera och ifrågasätta ljudbokens särart och egna kvaliteter är en del av Ljudbokspoddens programförklaring. Vad har ni kommit fram till så här långt – vilka kvaliteter och särarter finns?
– Många uppskattar att det går att göra andra saker samtidigt som man lyssnar på böcker. Vilket också är nackdelen eftersom det är svårt att slukas av upplevelsen om du samtidigt gör något annat. Det är svårt att ge sig hän på samma sätt som när man läser en bok. Samtidigt blir upplevelsen så mycket mer intensiv när är man lyssnar och tar in en berättelse genom öronen.

Vad lärde du dig om dig själv genom att lyssna på sexnoveller?
– Jag lärde mig inte så mycket, men jag tror att erotisk litteratur kan vara ett bra sätt att utforska, eller upptäcka, vad man gillar, eller det man tror att man gillar.

Som kvinna, journalist och feminist – varför behövs segmentet?
– Sex och erotik finns där människor finns. Jag tänker att det behövs så länge människor behöver och längtar efter det. Det är bra att det finns ett brett utbud och så länge ljudformatet efterfrågas så kommer sexskildringarna också ta plats där.

Råd till alla som ännu inte vågat lyssna på erotiska noveller?

– Ta det i din egen takt. Är man nyfiken så hittar man den här typen av storys, de finns överallt. Fördelen med att lyssna är att man kan göra det på ett oerhört privat sätt, helt och hållet i sin egen takt. Mitt råd är ändå att dra sig undan och skapa en stund för sig själv när du lyssnar, det kan bli konstig stämning att lyssna på sexnoveller i typ kassakön på Coop. Eller så är det något man går igång på och då är det väl bara att köra på det.

Soraya Hashim: “Att lyssna på sex är som att sätta ny färg på väggen.”

Soraya Hashim

Ålder: 37 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Journalist och programledare.

Aktuell: med Ljudbokspodden, på uppdrag av Aftonbladet Kultur. Nytt avsnitt torsdagar, våren 2021.