Sara Olsson: “Skrivprocessen är mer delikat än svår”

Sara Olsson

Hej Sara Olsson! Du har tidigare släppt novellen Jag ser dig hos oss. Berätta lite om den?

Novellserien Jag ser dig handlar om Aurora och Zack (från Maria Brundins Lyda) som träffar paret Seth och Mina (från min roman DEAD & ALIVE). Det är första gången våra karaktärer möts i samma berättelse! Seth är blind, men älskar att hitta sätt att skapa sexsessioner där han ändå kan se sin partner Mina. Han planerar tillsammans med Zack ett antal möten och äventyr som ingen av dem kommer att glömma. Bdsm i sköna och stundtals ekivoka miljöer med doft av romance.

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?

En utmaning med att skriva erotik, är att man kan behöva hantera en mängd förutfattade meningar om hur sex och relationer ska vara. Skrivprocessen är nog ändå mer delikat än svår, för mig är ämnet sex så naturligt, men ord kan behöva vägas på våg när man rör sig en bra bit utanför normernas gränser. För övrigt är ett dilemma jag noterat när jag håller i kurser inom lustgenren, att många har svårt att skriva sexscener för att närstående ska läsa. Den tröskeln tar man sig över när man själv känner att man bottnar i sitt författarskap och är stolt över sina berättelser.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Följ karaktärens väg – våga fördjupa dig i dennes sexualitet. Nyttja kontraster i både språk och scener. Klipp scenerna snyggt, ibland med en cliffhanger, ibland genom att gestalta explicita situationer. Reta läsarens sinnen.

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?

Klassiska Jane Eyre med sin livliga, förnuftiga huvudkaraktär och relationen till Rochester, inklusive speglingen av Janes mörka inre i den galna kvinnan på vinden, är oerhört gäckande. Älskar den underliggande sensualism som finns i den romanen och tålamodet hos människorna är fantastiskt, skapar en sådan relation! Något för människor att ta med sig in i dejting-apparna. Vampyr-tv-serien True Blood, som visar på en rå sida av sexualiteten som sällan får plats i berättelser annars. Annars läser jag och tar mycket kraft ur poesi. Szymborska, Lagerkvist, Tranströmer.

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?

En bra berättelse har en skön laddning mellan karaktärerna, som byggs upp efterhand, gärna med subtila signaler. Det som inte står i klartext är väldigt viktigt, det som är mellan raderna – vilket i praktiken är sådant som författaren medvetet har valt att placera där för att läsarens sinnen ska få jobba. Hetta är en komponent som förstås ska finnas i en bra lustberättelse och den kan vara av olika slag: endera att de sexuella preferenserna stämmer, eller att jag får till mig något nytt och spännande, lite som en orientalisk resa genom en outforskad värld.Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?

Och vad ska den undvika?

Vokabulär och bildspråk kan ställa till det. Omskrivningar som tåg genom tunnel och åderpåle fungerar inte. Knulla och kuk är utmärkta ord. Detaljer som inte behövs för berättelsen, som kroppsstorlek i olika bemärkelser, stör min läsning. Faktiskt utseende överlag kan göra texten ointressant. Det är bättre att vänta med sådant tills det har en poäng. Låt karaktärerna och scenerna bli till i läsaren.

Namn: Sara Olsson

Bor: Höga kusten och Sundsvall

Gör: Författare, sexrådgivare och lustcoach, förläggare – ordlust.se

Aktuell med: Serien Att vakna på nytt – på resa genom Höga Kusten skriven av Maria Brundin & Sara Olsson för Blanche, där andra delen släpps i veckan.