Saga Stigsdotter: “Sluta dumförklara undergivna kvinnor!”

Saga Stigsdotters noveller har en närvaron det går att ta på. Dialogerna är rappare än en pisksnärt och handlingen het. Här berättar Saga Stigsdotter om sina ambitioner, sitt bidrag till den erotiska litteraturen och varför hon försvarar undergivna kvinnor inom BDSM.


Vad du vill bidra med genom att skriva erotisk litteratur?
– Jag ser erotiken som en genre med stora möjligheter att utmana normer. Man kan upptäcka nya saker och det är intressant med maktdynamik både inom och utanför erotiken.

Du skriver ofta om makt, varför?
– Jag intresserar mig för olika maktförhållanden och har ofta upplevt det i mitt verkliga liv. Det har blivit en röd tråd i allt jag skriver, trots att jag inte anstränger mig för det. Jag tycker det är spännande att gå in i dynamiken och låta makten skifta mellan olika karaktärer.

Inom BDSM är makt ett starkt inslag. Du har uttalat dig om att det förekommer diskriminering inom BDSM, hur?
– Ja, ganska ofta tycker jag att tonen är hård, speciellt mot undergivna kvinnor, men även mot andra. Det antas att kvinnor inte kan ta egna beslut kring sin sexualitet och i debatten dumförklaras ofta de här kvinnorna. Vilket är en av de saker som driver mig att skriva erotiska noveller. Jag vill göra vad jag själv vill och jag tänker stå för det.

Att skriva om erotik är en konst, inte minst när man skriver så explicit som du, vilka är de största utmaningarna?
– Jag eftersträvar alltid att det ska kännas på riktigt. Lyssnar du på mina noveller ska det kännas som du är en fluga på väggen. Det kräver en del av mig och jag läser på och gör mycket research. Jag behandlar erotik lika seriöst som vilket annat skrivande som helst.

Dina novellserier heter bland annat Kinky och Jag bär med mig en liten piska. Varför får man inte missa dem?
– Novellerna tar upp maktförskjutning på ett nyskapande sätt, även om de är väldigt olika. Båda handlar om att resa, eller att vara på väg någonstans, något jag tror att de flesta av oss längtar efter just nu.

Saga Stigsdotter: “Sluta dumförklara undergivna kvinnor!”

Saga Stigsdotter

Ålder: 32 år

Bor: Bålsta

Gör: Författare på halvtid. Skriver just nu på en queer roman.

Aktuell med: Flertalet noveller på BLANCHEstories.