Så fostrar Li Pamp sina söner att behaga kvinnor.

Så fostrar Li Pamp sina söner att behaga kvinnor.

Att uppfostra pojkar till män som respekterar kvinnors sexuella integritet – det kräver sin kvinna. Li Pamp, antikexperten i TV4:s Bytt är bytt,har fyra tonårssöner: Erik, Daniel, Michael och Adam. Hur gör hon?Foto: Lars Trangius

Hur pratar du med dina söner om kvinnor, sex och samtycke?
– Oftast tar jag upp sådana frågor när vi alla sitter vid matbordet. Jag tror att det kan vara lättare att prata i grupp än enskilt med just sin mamma. Mina barn har ju fördelen av att vara många och av samma kön. När jag är pinsam kan de ta stöd i varandra, det avdramatiseras och det blir en hel del skratt. Sex som ämne blir inte så märkvärdigt när det blir ett av många samtalsämnen som avhandlas runt en vardagsmiddag. Vi pratar samtyckeslag och planeringen av nästa basketcup i samma svep.

Vad är svårast? Och roligast?
– Svårast är att balansera mellan intresse och integritet. Det får inte bli kladdigt, varken för deras skull eller min. Respekten för varje människas sexuella integritet är viktig. En förälder får inte gå över gränser bara för att vi kan, i egenskap av auktoritet. Roligast är att mina barn tillhör en generation unga män som tidigt blivit upplysta om att sex är något naturligt och härligt och att de verkar medvetna om att det innebär ansvar för en annan människa att befinna sig i en sexuell relation.

Klicka här för att upptäcka BLANCHEstories utbud inom kvinnlig lust och hälsa

Gott råd till andra mammor?
– Det handlar nog mycket om att bottna i sig själv för att kunna prata obehindrat om känsliga ämnen med sina barn. Förmedla att du är trygg i din kvinnlighet. Att du tar dig själv på allvar. Att du själv har klara uppfattningar om vad som är en sund sexuell relation. Men gå inte in i detalj och dela för allt i världen inte dina egna sexuella erfarenheter med dina barn. Det är gränslöst.

Vad borde alla pojkar och män veta om att uppvakta och behaga kvinnor?
– Viktigast för alla män, och kvinnor, är förmågan till att känna in och att kommunicera. Alla kvinnor jag känner vill ha frågor – det visar på intresse, vi känner oss viktiga. Så prata med din kvinna, lyssna till din kvinna, läs henne. Våga ta initiativ, våga behaga henne. Och vice versa. Kommunicera dina egna önskemål och preferenser. Det är attraktivt när en person visar på god självkänsla. Om det går fel så är det hursomhelst attraktivt med en man som vågar.

Klicka här för att utforska BLANCHEstories erotiska noveller i ljudformat

Vilket var det bästa rådet du fick om njutning och sex som tonåring?
– Jag minns inte om jag fick några. Men jag fick med mig ett gott självförtroende och en känsla av att jag dög som jag var. Vilket givetvis var värdefullt när jag började utforska min sexualitet.

Vad har ditt yrke som antikexpert lärt dig om relationer?
– Att allt behöver omsorg, uppmärksamhet och tid. Bland det finaste man kan vara i en relation är vårdande och inkännande för den andres behov. Antikvitetssamlarna är ett släkte som ömt vårdar sina klenoder och intresserar sig för deras historia. Det finns något väldigt vackert i det – som är användbart även i mötet med levande materia.

Så fostrar Li Pamp sina söner att behaga kvinnor.
Foto: Pierre Björk

Li Pamp

Född: 1972.

Bor: Saltsjöbaden, utanför Stockholm, och delvis i Madrid där kärleken Jorge bor.

Familj: Tonårssönerna Erik, Daniel, Michael och Adam.

Gör: Hösten 2020 tog Li Pamp över rollen som antikexpert i TV4:s Bytt är bytt. Vid sidan av tv-uppdraget arbetar hon på auktionsportalen Auctionet.com.

Aktuell med: Nya avsnitt av Bytt är bytt kommer hösten 2021.

Varsågod, vi bjuder dig som bloggläsare på en rabattkod till BLANCHEstories!

Skapa konto och ange rabattkoden PAMP50 så får du 50% rabatt första året när du tecknar ett årsabonnemang för BLANCHEstories!