Richard Ulfsäter: “Fokusera på materialet för att bli så närvarande i rösten som möjligt”

Richard Ulfsäter

Richard Ulfsäter är högaktuell med den redan omtalade pjäsen Sviten som går upp på Intiman i slutet av september. Som en av BLANCHEstories manliga röster har han just medverkat i vår automatiska kundtjänst. Nu debuterar han även som inläsare, och läser in Fanny B. Franks novell Kontakt.

Hej Richard! Hur kändes det att läsa in våra erotiska noveller?

Det kändes både hedrande och väldigt roligt. Tråkigare kan man verkligen ha på jobbet! I början var det något genant att sitta i en ljudstudio och läsa smaskig litteratur för en ljudtekniker som jag inte kände. Men det släppte snabbt och vi skrattade gott åt när jag snubblade på ord vid de mest heta partierna. Raskt blev det dock stort fokus på själva arbetet och stundtals var jag så koncentrerad att jag glömde vad det var som jag faktiskt läste. Det var också kul att få läsa in flera olika typer av noveller där ton och språk skiljde sig en del. 

Vad är din tidigare erfarenhet av romantisk och erotisk litteratur, har du läst mycket själv?

Det låter kanske tråkigt, men jag har ingen större erfarenhet av den typ av litteratur. Därför är det desto roligare att jag får dyka in i den världen nu. Som ung på 80-talet hände det att man fick tag på någon Jackie Collins-roman. På den tiden kallades det ju för tantsnusk så då bläddrade jag nyfiket och blev rosig om kinderna. När jag blev lite äldre läste jag många av beatförfattaren Sture Dahlströms verk och där förekom det en hel del humoristiska och ekivoka skildringar.

Du har ju också läst in våran telefonsvarare, vad var svårast?

Att på kort tid, det vill säga med relativt få meningar, försöka hitta och sätta rätt ton för ändamålet. Att både vara informativ men samtidigt locka den som ringer att välja att lyssna vidare beroende på vilket val de gör. Svårt att jag vid vissa ställen ska låta sexig också.

I vanliga fall är ju du skådespelare, vilken är den största skillnaden mot att vara inläsare?

Jag har ingen stor vana av ljudboksinläsning ännu, men hittills upplever jag att det handlar om avslappning i stunden för att helt skala bort det fysiska språket. Fokusera på materialet för att bli så närvarande i rösten som möjligt. Att hitta den fina balansen mellan att färga texten och nyansera utan att det känns spelat eller låter påtvingat. 

Richard Ulfsäter
Foto: Erik Lundback

Namn: Richard Ulfsäter

Gör: Skådespelare och numera även inläsare

Aktuell med: Som inläsare för BLANCHE, samt i pjäsen Sviten som går upp på Intiman i september.

Vill du läsa mer om novellen Kontakt och dess författare Fanny B. Frank hittar du intervjun med henne här.