Natalie Yonan: omvandla skam till längtan

Natalie Yonan

Natalie Yonan, holistisk hälsocoach, berättar om skamkänslor, varför det påverkar ditt sexliv, var skammen kommer ifrån och hur erotiska noveller kan hjälpa dig att bli fri.


Att känna skam kring sin sexualitet är vanligt, men vad beror det på? 
– Jag tror att det är väldigt vanligt, både hos kvinnor och män. Det är såklart individuellt var känslan av skam kommer ifrån och vad den grundar sig i, men gemensamt för alla som känner skam är ofta en rädsla för att inte bli älskad och accepterad. En känsla av att ”vara fel” eller en tro att det man längtar efter ska dömas som fel, fult eller äckligt. 

Hur känns skam och hur yttrar det sig?
– Hur den fysiska sensationen av skam yttrar sig är väldigt individuellt. För vissa känns det som en tyngd runt nacken och halsen. För någon annan kan det vara en brännande känsla i bröstet. Skam är verkligen skadligt för kroppen och jag tror att känslan kan vara grundorsaken till att många lider av kronisk smärta och andra sjukdomar. Att göra sig fri från skam är inget litet jobb men så himla värt det, det ger sann frihet! 

Bästa motgiftet? 
– Kärlek och acceptans är det starkaste antidotet tror jag. Och hur svårt det än låter så börjar det alltid med oss själva. Vi är alla programmerade från vår barndom men även om vi ”tagit på oss” känslan av skam från en förälder så är det vi som gjort det till vår sanning. Om man lider av starka känslor av skam så kan det verkligen vara värt att fråga sig: ”Vad har jag fått lära mig om sex och om njutning som barn?”, ”Vad har jag fått med mig hemifrån eller från skolan?” och ”Hur ser mina föräldrar på sex?”.

Att lyssna på erotik och guider till lust, hur kan det hjälpa oss?
– Linjen mellan fantasi och verklighet är hårfin och när det gäller sexualitet behöver många hjälp att stimulera både sin lust. Andra tenderar att fly in i fantasin och kanske behöver öva mer på att vara i nuet för att verkligen connecta med sig själv och sin kropp. Då kan meditationer och liknande vara ett fantastiskt verktyg! Jag tror vår sanna sexualitet är oroligt grundläggande och säger väldigt mycket om vilka vi är. Våra sexuella fantasier och de tabun de innehåller är symboliska kartor över våra djupaste behov och önskemål.

Hur gör jag mig fri från skam och var hittar jag mina inre sanningar?
– Jag tror tyvärr inte att det finns några genvägar, bara att spendera en massa tid med sig själv … Precis på samma sätt som man gör i början när man dejtar någon, då ställer tusen frågor och med tiden så kommer man närmre varandra. Precis på samma sätt kan vi lära känna oss själva. Tricket är dock att ha ett öppet sinne, att vara nyfiken och ta oss tid att verkligen ”göra jobbet”. Corona har bidragit till ett stort uppvaknande för många, vi spenderar mer tid med oss själva, och för vissa, kanske för första gången någonsin.

När det kommer till en balanserad hälsa, hur viktig är lust, njutning och sex? 
– Det finns så många aspekter av njutning och sex som jag tror är tätt sammankopplade till hälsa. Vikten av att connecta till sig själv, våga vara sårbar och autentisk och sätta gränser är a och o för en hälsosam relation till sig själv och sin egen njutning.

Natalie Yonan: omvandla skam till längtan

Natalie Yonan

Ålder: 30.

Bor: Stockholm.

Familj: Make och en liten bebis.

Gör: Driver podden Healthfulness och arbetar som holistisk hälsocoach. “Jag har jobbat med min egen hälsa på ett holistiskt sätt de senaste tolv åren och har testat otroligt många alternativa metoder i alltifrån terapi, till mer det mer fysiska och spirituella. En riktig hälsonörd helt enkelt.” 

Om Healthfulness: i podden möter Natalie gäster som hjälper henne att bredda perspektivet hälsa och välmående. “Så att vi kan få en djupare förståelse för oss själva.”

Testa själv ifall skam påverkar ditt sexliv!