M.J Nilsson: “Det svåraste med att skriva romantik och erotik är att våga”

M.J Nilsson

Hej M.J Nilsson! Våra lyssnare känner nog främst igen dig under annat efternamn, men nu har du alltså gift dig och bytt, grattis! Du har precis släppt novellen Låt oss undersöka hos oss. Berätta lite om den?
Låt oss undersöka handlar om Jasmin och Sam som träffas regelbundet genom jobbet. När de träffas så har de ofta skilda åsikter och stark kemi. En eftermiddag när Jasmin ska resa bort över helgen så är Sam hennes sista inplanerade möte för dagen. Efter mötet drar Sam henne åt sidan och vill undersöka något närmare. Jasmin är också väldigt sugen på att de undersöker deras kemi närmare och jag lovar att det hettar till rejält i det lilla konferensrummet på markplan.

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?
Det svåraste med att skriva romantik och erotik är att våga. Att se förbi det som känns genant och att undvika att det blir banalt eller för klyschigt. Det är lätt att hamna i fallgropar och använda utslitna uttryck.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?
Det är alltid bra att läsa inom den genre som man själv skriver. Annars är det bara att kasta sig ut kan man väl säga. Jag vet flera som börjat genom att dricka ett glas vin innan, men jag tror att det viktigaste är att försöka utmana sig själv. Det måste inte bli perfekt första gången, så det är nog bra att sänka ribban och kraven på sig själv och låta det vara okej att skriva dåligt. Det behöver kanske inte bli en erotisk sexscen första gången heller. Det kanske börjar med blickar eller så kanske de hånglar och sen kan man arbeta vidare utifrån det.

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?
Jag finner inspiration överallt kan man väl säga. Jag kan snöa in på en låt och lyssna på den om och om igen eftersom en mening får mig att känna något eller tänka på något speciellt. Under en period lyssnade jag mycket på Lewis Capaldi med låten Someone you loved till exempel och jag fick med mig en av andemeningarna från den låten in i mitt skrivande. Jag tycker om Simona Ahrnstedts historiska böcker och En enda-serien, jag är också förtjust i Sally Thorne, Mhairi McFarlaine och jag läser en del Kasie West. Jag tycker att ungdomsromaner, som Kasie West och Jenny Han skriver, kan vara en bra källa till inspiration när det gäller att bygga upp känslor mellan karaktärer eftersom det i ungdomsromaner ofta är blickar och kemi mellan karaktärerna och inte så mycket fysiskt.

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?
Jag tycker att det är viktigt att det bygger upp till sexscenen. Det ska finnas intresse från båda sidor och det ska bildas som en rytm i texten så att läsaren kan känna igen känslorna från en amorös stund.

Och vad ska den undvika?
Dålig kvinnosyn, homofobi, förtryck och förlegade idéer med obefintligt samtycke. Jag gillar verkligen inte när män inte kan hålla sig från att kasta sig över och ta kvinnan så det blir våldtäkt. Det är skillnad på att ta och ta, så att säga. Det var tidigare, i äldre kärleksromaner, vanligt att tjejen sa nej flera gånger innan mannen övertalade henne och så blev det åka av. Det är inte okej och jag tycker inte att det är ett budskap som jag vill skicka ut till mina läsare.
Jag tycker inte heller att det är okej när det är uppenbart att författaren har dålig koll på anatomi. När det kommer avtändande ord mitt i akten exempelvis ordet cunnilingus (oralsex på kvinnan). Hackiga meningar som gör att rytmen tappas. Klyschor som gör att det blir banalt. Jag hatar också när sexscener avslutas med ”han rullade av henne när han var klar” eftersom det gör det hela så solkigt.

M.J Nilsson: "Det svåraste med att skriva romantik och erotik är att våga"

M.J Nilsson
Bor: Skåneland
Gör: Författare
Aktuell med: Novellen Låt oss undersöka.