Jessica Frej: “Sex och mat hänger ihop, det triggar samma känslor”

Jessica Frej

När Jessica Frej bjuder på middag gör hon iordning det viktigaste först – sig själv. Här tipsar hon om hur man får sin dejt på fall och vilken krog som är Sveriges mest romantiska.

foto: Lina Eidenberg Adamo
När du bjuder din stora kärlek på middag, vad bjuder du på?
– Vi är bra på att vardagslyxa. Vi har till exempel “skagenfredag” och “romantiska söndag” varje vecka. På fredagar äter vi smörstekt bröd med skagenröra, tänder ljus och dricker ett gott vin. Att laga trerätters är också romantiskt men ett bra knep, om man vill göra annat efteråt, är att laga mat som inte skapar så mycket disk. På våra romantiska söndagar badar vi, käkar extra gott och dricker ett schysst vin. Och blir det av någon anledning inställt en söndag då njuter vi ändå mentalt av att det är vår speciella dag.

Hur får man en dejt på fall, matvägen? 
– Jag tror på att imponera med frukost. Se till att ha en uppstyrd och härlig frukost som väntar om du vet att någon ska sova över. Det ska se ut som förberedelserna tar tre minuter men egentligen har man förberett länge. Använd fina glas, isbitar och fina koppar. Det skapar ett långt dagen-efter-häng och du visar vilken nivå du själv vill ha på frukosten på.

Vilket är ditt sexigaste matminne? 
– Att känna sig omhändertagen är alltid väldigt sexigt. En gång när jag fortfarande dejtade min kille Christian, det var en period när jag jobbade massor och knappt hade tid att ses, då överraskade han mig med ett upptappat varmt bad och champagne. Istället för att vara irriterad för att jag kom hem sent så gav han mig vad jag behövde. Allt var förberett, han lagade middagen och hade tänkt på detaljerna. Snällhet och omtanke är sexigt, det ska man strössla med. Som att göra kaffe till varandra eller att överraska med en flaska iskallt rosevin på picknicken. Alla sådana smågrejer är njutning på hög nivå. Det är så mycket mer värt än att vinet är dyrt eller att det ligger hummer på tallriken. 

Mat kan vara en genväg till njutning. Kan mat även förhöja sexuell njutning? 
– Absolut! Sex och mat hänger ihop, det triggar samma känslor. Om jag går på restaurang kan maten få mig att både skratta och gråta – det säger väl allt. Jag tror att om man är en person som tycker att lust och njutning är viktig så har man förmåga att njuta mycket mer av allt i livet. 

Vilken krog är Sveriges mest romantiska? 
– Pastis i Gamla Stan i Stockholm. Om man vill leka att man är i Paris för en kväll är det ett perfekt ställe, det är extremt romantisk. Alla restauranger som är lite mer nedtonade – lite murriga och gärna i äldre mysiga lokaler – ger en sexig vibe.

Tre tips till värdinnor! Vad bör man undvika för att inte äventyra sin sexappeal?  

  1. Mitt första och viktigaste tips är att göra dig själv iordning innan du börjar laga mat. Annars blir det aldrig tid för det. Hellre att du har lite matlagning kvar än att du inte är påklädd och inte känner dig snygg. Det enda som behöver vara klart när gästen kommer är du, drycken och några snacks. 
  2. Mitt andra tips är att inte servera sådant som ger dålig andedräkt – jag tänker på smaksatta chips till exempel. 
  3. Laga mat som du lagat förut. En schysst hemgjord lasagne är lätt att laga och du kan lägga nivån hur högt du vill. Jag är inget för lätt mat på dejter, det är bättre att äta ordentligt så man inte svimmar eller blir berusad för att man dricker för mycket vin på tom mage.
Jessica Frej: “Sex och mat hänger ihop, det triggar samma känslor”

Jessica Frej

Född: 1989.

Bor: Lidingö, utanför Stockholm.

Familj: Sambon Christian och en bebis på väg.

Gör: Tv-kock och matskribent. Hon slog igenom som tittarfavorit i Sveriges mästerkock 2011 och har sedan dess gett ut flera kokböcker, medverkar regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon samt driver en egen Youtube-kanal; Lättlagat med Jessica Frej.

Aktuell med: kokboken Grilla – hur lätt som helst.

Läs mer om mat som afrodisiakum i vår intervju med Johannes Cullberg.