Isabel Hillborg: “Sexnoveller bör ta ut svängarna!”

Isabel Hillborg

Novellaktuella Isabel Hillborg om sexualmoralism, erotiska förväntningar och varför du inte får missa hennes novell En midsommarnattsdröm. Hon uppmuntrar kvinnor att aldrig döma ut sin egen lust.
Strax innan midsommar släpps din novell En midsommarnattsdröm, varför får man inte missa den?
– Att lyssna på en story om midsommar och samtidigt kunna relatera till miljön gör det lättare att gå igång på fantasin. Den här tiden på året gör oss öppna för amore, den tillåter oss att vara mer frisinnade. Fantasin måste få vara fri! Döm aldrig dig själv för att du går igång på sådant som kanske inte är pk. Politik hör inte hemma i sängen.

Hur mycket är självupplevt?
– Allt har hänt, inte nödvändigtvis mig, men allt har hänt. Jag har tagit stoff från verkligheten, slängt ihop det med fantasier och bakat ihop alltsammans.

Att skriva om erotik är en konst. Du skriver så att kinderna blossar, vad är svårast?
– Att bygga upp en erotisk story är definitivten utmaning. Ofta handlar det om att fånga små subtila handlingar och att ta omvägar som gör att spänningen byggs upp. Ser man en film med sexuell udd kan det vara svårt att pinpointa vad som faktiskt gör att man blir kåt. Vad är det som gör skillnad mellan kåt och inte kåt? Det utforskar jag när jag skriver mina noveller.

Finns det någon röd tråd, något tema som återkommer?
– Ja, det förbjudna, det osäkra och gränsöverskridande finns alltid med, det föder lust. Här gäller det förstås att hitta en balans men när vi pratar om lust så tror jag det är viktigt att poängtera att den oftast inte följer logiken. Precis som terapeuten och författaren Esther Perel säger, åtrån ligger ofta i okända och i det som triggar osäkerhet.

Vad är karaktäristiskt för en bra novell?
– Förutom en bra story så gillar jag när de blir stilistiskt snyggt. Litterär höjd är alltid bra, det förstärker upplevelsen. 

Vad du vill bidra med genom att skriva erotisk litteratur?
– Jag hoppas att man kan utforska sin egen lust och sin egen kropp, och förhoppningsvis hitta vad man går igång på. Jag vill skapa pirrande underhållning. Ju mer man bygger upp stämning och erotiska förväntningar, desto mer vill kvinnan ha. Det är pirret som leder fram till själva sexet.

Isabel Hillborg: "Sexnoveller bör ta ut svängarna!"

Isabel Hillborg

Ålder: 44 år.

Bor: Enskede, utanför Stockholm.

Gör: Socionom och terapeut i botten, samt skribent med många olika uppdrag. 

Aktuell med: Novelltrilogin En midsommarnattsdröm på BLANCHEstories. Första avsnittet släpps 23 juni 2021.