Här får äntligen kvinnors njutning ta plats.

Här får äntligen kvinnors njutning ta plats.

Författaren Heléne Holmström, aktuell med romanen Satsa allt på Lovereads, berättar om varför romance inte ska likställas med tantsnusk och berättar om hennes sexigaste romankaraktär. Här får kvinnors njutning ta plats!

Vad vill du säga till dem som avfärdar genren romance som tantsnusk?
– Alla ska läsa vad de själva vill men om man tycker om böcker som handlar om starka känslor, vägen till kärlek och lyckliga slut, då är romance en fantastisk genre. Romance är jämställd litteratur. Genren sätter kvinnan främst, den är icke normativ och inbjudande. Alla får vara med oavsett kultur, läggning och etnicitet. Andra genrer är sällan lika inkluderande och det känns både sorgligt och omodernt att vissa avfärdar den.

Romance och erotik är den genre som ökar mest i Sverige just nu – vad beror det på?
– Det är en modern genre som främst riktar sig till kvinnor och kvinnor läser mycket mer än män. I romance och erotik står kvinnor i centrum och i romance är det kvinnans resa och personliga utveckling som är i fokus. Därtill är det kvinnors preferenser och njutning som får ta plats, vilket är på tiden. Mycket annan fiktion fokuserar på manliga preferenser och mäns njutning men nu börjar det äntligen hända saker som ruckar på det.

Vem är tidernas sexigaste romankaraktär? 
– Jag har en soft spot för Nate Archibald i Gossip Girl-böckerna och tv-serien, så om han utvecklas i positiv riktning så att han är lika härlig som 37-åring så är det definitivt han. Annars hertigen av Hastings, Simon Basset i Bridgertons.

Vad föredrar du – att läsa eller lyssna?
– Jag föredrar mest att läsa och det beror nog på att jag tar till mig texten och berättelsen bättre då. Men mest av allt uppskattar jag kombinationen. Om jag läser en riktigt bra bok som jag inte kan släppa så är det perfekt att kunna lyssna även när man är på språng eller fixar hemma.

Att skriva romantik, erotik och sex är en konst. Dina tre bästa råd för att lyckas?
– För det första så när man skriver romance som jag gör är det viktigt att de sexscener man skriver faktiskt har ett syfte och driver handlingen framåt. Man måste tänka på hur scenen förändrar relationen mellan karaktärerna och kanske till och med förändrar karaktärerna själva. Två, fundera ordentligt på varför karaktärerna inte kan få varandra redan på sidan ett. Vad är konflikten som driver dem isär och som sätter käppar i hjulet för deras relation? Och tre, försök att hålla dig ifrån klichéer när du skriver om kärlek och sex. Ansträng dig istället för att sätta egna ord på det som händer mellan karaktärerna. 

Din senaste bok Satsa allt kom i januari 2021, varför måste man läsa den?
– Därför att den ger hopp och värme och bjuder på ett lyckligt slut. Det är härligt att skriva lyckliga slut, inte minst i tiden vi nu lever i. Boken bjuder på mycket hjärta och svärta, det är bra underhållning och historien griper tag i hjärtat ordentligt.