Fräulein Frauke: “Fantisera mera!”

Fräulein Frauke: "Fantisera mera!"

Fräulein Frauke kände sig fulast i skolan, men när hon började med burlesk växte självförtroendet. Artisten Fräulein Frauke om sin feministiska kamp, fantasins betydelse för framgång och varför erotiska stories gör världen till en bättre plats för alla.

Foto: Fröken G Boudoir
På vilket sätt är burlesk en feministisk akt? 
– På flera olika sätt, för det första genom att scenen består av starka kvinnor som inte tar någon skit. De vågar bryta normer och gör sig själva till objekt på sina egna villkor och blir därmed ett subjekt. För det andra för att alla kroppar, egenheter och läggningar plats inom vårt community.

Var går gränsen mellan objekt och subjekt? 
– Det inte helt enkelt att definiera gränserna. Vi lever patriarkal värld och som kvinna ska vi vara sexiga men inte för sexiga, vi ska vara kåta men inte för kåta. För mig är det när man gör ett eget val, när man står upp för sig själv och sin sexualitet, som det blir normbrytande och intressant.

Burlesk är en konstform med många olika uttryck – vad är det som har gjort dig så framgångsrik?
– Jag erbjuder en sexig, vintageinspirerad underhållning med en feministisk underton. Jag bjuder på ekivok eskapism och glitter och glam, så långt från jante man kan komma. Mina shower är ett spektakel som förflyttar människor från verkligheten in i fantasin. Jag vill att det ska bli ett ögonblick som stannar kvar i åskådarnas medvetande, som säger: det här kan också vara du.

Varför blev du burleskartist?
– När jag fyllt tjugo började jag modella som pinuppa och det öppnade en ny värld. Jag hade växt upp i en jazzfamilj, jag älskade Hasse & Tage, och deras porträtt av ifrågasättande starka kvinnor, och jag köpte min första bh när jag var sju. Att posera och leva ut min fetisch för vackra underkläder kom naturligt för mig. Från att ha känt mig fulast i skolan så fick jag ett enormt självförtroende. Där någonstans upptäckte jag burlesk och cirkeln var sluten.

Vad vill du att din publik ska ta med sig?
– Jag vill väcka lust och gjuta mod i publiken. Alla har väl en hemlig dröm och burleskscenen är en trygg plats att utforska sin identitet och sin sexualitet på. Allt inom concent är välkommet här.

Vad vinner man på att ägna sig mer åt sina fantasier? 

– Världen blir hundra procent rikare med fantasier. Om vi kan föreställa oss saker så kan vi också ta oss dit. Det gäller såväl karriär som intimitet. Det finns inget bättre än att föreställa sig och försöka leva sin dröm. Det finns så mycket potential i våra fantasier. Precis som burlesk så är sexnoveller ett safe space där man kan ta ut svängarna, fantisera och utforska sig själv.

Fräulein Frauke: "Fantisera mera!"
Foto: Vs Anchor Studio

Fräulein Frauke är aktuell med…

… sin första film. En kortfilm om Émilie du Châtelet, en fransk vetenskapskvinna, som blivit bortglömd i historien.

… med klubben Fräulein Frauke Presents, en old school burlesque-, jazz- och cabaretklubb på Nalen, som de hoppas kommer kunna öppna upp igen i höst.

… med pin-up photo shoots. Tillsammans med maken, fotografen John Paul Bichard, hålls burlesque-workshops och pin-up photo shoots på efterfrågan.

… med Stockholm Burlesque Festival. En internationellt event som sedan 2012 produceras av Fräulein Frauke och John-Paul Bichard. Festivalen pausar med anledning av pandemin men är vanligtvis en helg fylld av shower, fester, workshops, nätverksmöjligheter, empowerment och normbrytande politik.