Emma Hamberg: “Ett satans skönt sexliv väntar efter 50”

Emma Hamberg: “Ett satans skönt sexliv väntar efter 50”

Författaren Emma Hamberg försöker inte passa in. Hon passar på. Just nu är hon aktuell med Je m’appelle Agneta – en modern askungesaga om Agneta 50 år – som får oss att omvärdera (och längta efter) klimakteriet. Så här kan ditt sexliv se ut efter 50!


Till alla nybörjare – hur gör man för att våga säga ja till lust och njutning efter 50?
– Ja, man måste bara börja säga JA helt enkelt. Vilket är oändligt svårt om man har planterat nej:et i sig. Man får börja med att viska ja till saker. Små saker. Sedan kan man pipa ja till större saker. Plötsligt kanske man själv kan ställa en fråga till någon annan. Som får svara ja eller nej! Övning ger färdighet, tyvärr gäller det nästan allt. Även att lära sig franska. Inga genvägar hjälper. Fasen också.

I en av dina tidigare romaner, Linas kvällsbok, var hormonerna var på väg in! När det gäller Agneta är hormonerna är på väg ut. Hur påverkas Agneta? 
– Det som är så spännande med hormoner är ju att det är sånt SJUKT drag i dem! Så både när de ska IN eller när de ska UT så sker det under fullt bulleribong. Så även för Agneta. Herregud, hon lämnar man och vuxna barn i Sverige och drar iväg till Provence för att ta hand om en gammal dement gayherre i ett ännu äldre kloster … Snacka om drag!

Du har beskrivit 50+ åldern som “åldern mellan allt”. Vilka fördelar finns att avnjuta i den här glipan?  
– Denna glipa är väldigt generös om man vågar ställa sig i solen som skiner in där. Dina barn är stora, dina föräldrar förhoppningsvis friska och du har inga barnbarn än. Ansvar på båda sidorna av Glipan, men just i Glipan är du fri. Det är bara din plats. Hur vill du ha det där? I min glipa har jag bestämt mig för att jobba på ett hotell i Frankrike, lära mig franska och börja ha snyggare underkläder. HEDRA min kropp som är så snäll och stark och tar mig överallt dit jag vill. 

Vad borde varje kvinna veta om klimakteriets positiva påverkan på sitt sexliv? 
– Alltså kroppen!!! Vi sluter fred med våra kroppar. Och där ligger ju en satans skön nyckel till ett satans skönt sexliv. Att vara tacksam och glad i sin kropp, att det är fullkomligt skit samma vad den väger eller hur rynkig den här. DEN ÄR! DEN FINNS! Och den funkar! Ut och lek med den! Pang! Sen så är vi stendöda. Då är det försent att tänka ”Hm, jag kanske skulle varit glad som hade en kropp överhuvudtaget …”.

Vilka myter om kvinnors sexuella förmågor efter 50 vill du passa på att skjuta ned?
– Så många myter, så lite tid. Skit i alla myter och bygg din egen myt kring din egen kropp, sexliv och din egen njutning. Du har bara ett liv, en kropp. Skjut ner alla andras myter som kommer och hackar på din egen.

Klicka här för att upptäcka BLANCHEstories lekfulla guider till lust och annat med fokus på kvinnlig lust och hälsa

Avslutningsvis, om man vill dansa på borden och uppleva mer njutning i vardagen – så som huvudpersonen Agneta tycks göra, hur gör man?
 1. Hitta ett bord. 2. Ställ dig på bordet. 3. Dansa. Precis så är det. Du måste bara göra det. Ingen annan kommer göra det åt dig. Jag tänker inte sitta och vänta bort mitt liv på att bli uppbjuden. Jag bjuder upp mig själv istället. Jag säger alltid ja.

Emma Hamberg: “Ett satans skönt sexliv väntar efter 50”

Emma Hamberg

Född: 1971.
Bor: Stockholm.
Familj: Döttrarna Saga, Ditte och Nåmi och älsklingen Patrick.
Aktuell med: Boken Je m’appelle Agneta, en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden.
Motto: Du skall icke jämföra dig med någon annan än dig själv.

Foto: Anna-Lena Ahlström