Emilie Roslund: “Håll lusten vid liv på egen hand”

Emilie Roslund

För sex år sedan startade Emilie Roslund podden Singelrådet. Idag vet journalisten Emilie Roslund mer än någon annan om den digitala dejtingarenan, om singlars vardag och hur man utforskar sin sexualitet på egen hand.


Varför behövs Singelrådet? 
– I en digital värld handlar dejting inte bara om att hitta någon man klickar med, det finns så många utmaningar som testar oss. Utbudet är stort och många känner som jag själv, att man kör fast. Singelrådet behövs eftersom vår kompetens kring relationsbildning inte längre är kompatibel med verkligheten. Vi har glömt bort hur man skapar nära möten och relationer. 
Har singlarna blivit fler under pandemin? 
– Jag har försökt luska i det men inte hittat någon tydlig statistik. Min känsla säger att det är så. Många relationer runt mig har tagit slut och med pandemin har många tänkt till om sina relationer. 
Nu lättar restriktionerna, fler är vaccinerade och sommaren lockar till umgänge. Vad kommer hända? 
– Det kommer bli som ett enda stort kosläpp! Folk har väntat och längtat så länge och det finns ett uppdämt behov av att ragga, flirta och stanna ute sent. 
Bästa sättet att få närhet som singel, utan att vara i en relation?
– Att skaffa sig ett djur kanske. Det är lätt att haka upp sig på att en kärlekspartner är den enda som kan ge intimitet, men förhoppningsvis har man andra relationer där man också kan tanka närhet. Förlita dig inte på att andra tillgodoser ditt behov, ta ansvar för det själv. 
Att lyssna på erotik är ett sätt uppleva intimitet, vad kännetecknar en riktig bra sexnovell?
– För mig är det en novell som utspelar sig på en plats som jag kan relatera till på något sätt, en situation, en miljö eller ett sammanhang som ligger nära min vardag. Det är ett bra sätt att utforska sin sexualitet, upptäcka vad man intresserar sig för och lära känna sig själv och sin lust. Jag tänker att det finns en föreställning om att singelskap innebär ensamhet och brist på allt man längtar efter. Det här är ett sätt att hålla sin egen låga vid liv själv, och vara nöjd. 
Vad har du lärt dig om dig själv genom att lyssna på erotik? 
– Jag har lärt mig mer om hur man kan bli upphetsad och hur man håller liv i sin lust på egen hand. Att det finns ett alternativ. Porr har aldrig varit intressant för mig, erotiska ljudnoveller är mer i linje med mina preferenser.

Emilie Roslund: “Håll lusten vid liv på egen hand”

Emilie Roslund

Ålder: 34 år.

Bor: Årsta, i Stockholm.

Gör: Driver podden Singelrådet tillsammans med Matilda Berggren.

Aktuell med: Nya avsnitt av Singelrådet varje vecka, samt med dokumentärserien Happy ending, en podd om samlevnad och sexuell hälsa, med premiär i augusti 2021.