Eleonora Zacke: “Sexet kan absolut vara lite förskönat, men det måste gå att leva sig in i”

Eleonora Zacke

Hej Eleonora Zacke! Du har precis släppt novellserien 8:e våningen hos oss. Berätta lite om den?
Seriens två delar beskriver samma händelse, men skildrat ur de två medverkande karaktärernas olika perspektiv. IT-teknikern Hanna blir uppkallad till åttonde våningen på advokatbyrån Sandeberg och partners för att hjälpa delägaren Monica Sandeberg. Hanna är lite nervös, eftersom Monica är ökänd för sitt temperament. Vad Monicas egentliga avsikter är, och vad som händer mellan dem där uppe på åttonde våningen, får man själv lyssna på …

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?
Att på ett begränsat utrymme skapa miljöer och karaktärer som läsaren/lyssnaren kan leva sig in i! Att inte skriva för klyschigt, men samtidigt uppfylla publikens förväntningar på vad genren ska innehålla.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?
Prova! Jag tror att många, särskilt kvinnor, är rädda för att testa sådant de inte vet att de kommer vara bra på. Jag tror att det är nyttigt att utmana den rädslan! Det värsta som kan hända är att det inte blir bra, och det är ju ingen katastrof. Jag kan ha svårt att komma igång om jag sätter mig framför en helt tom skärm, så jag börjar inte skriva förrän jag har åtminstone första stycket ganska klart i huvudet och vet vilka de första orden ska vara. Då brukar resten ge sig. Om jag behöver utveckla en idé eller kör fast så tar jag med mig problemet ut på en löptur i skogen – efter några kilometer brukar det mesta ha fallit på plats!

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?
Jag är väldigt förtjust i att läsa amerikansk lesbisk romance! Det är skamlöst, fluffigt, extra allt och alldeles underbart. TV-serien The L Word, som kom 2004, har gjort intryck på mig – och jag tror på de flesta icke-straighta kvinnor i min ålder. Det var den första mainstream-serien som handlade om lesbiska kvinnor, och den visade kärlek och erotik mellan kvinnor på ett sätt jag aldrig sett förut. Synlighet och representation är viktigt, och det är också en av anledningarna till att jag vill skriva för BLANCHEstories.

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?
Någorlunda trovärdiga karaktärer, som verkligen inte behöver vara perfekta, vare sig till utseendet eller beteendet. Själva sexet kan absolut vara lite förskönat, men det måste vara så pass realistiskt att det går att leva sig in i. En del skildringar av erotik mellan kvinnor verkar vara skrivna av författare som inte själva har någon erfarenhet av den typen av sex, och det märks direkt.

Och vad ska den undvika?
Tramsiga omskrivningar, typ ”kärleksgrotta”, och romantiserat luddiga beskrivningar av sexuella handlingar tycker jag inte är så givande. Det får mig att undra om författaren själv skäms för sin berättelse! Och självklart vill jag inte läsa om våld, tvång eller något som sker utan samtycke.

Eleonora Zacke: "Sexet kan absolut vara lite förskönat, men det måste gå att leva sig in i"

Namn: Eleonora Zacke
Bor: I ett hus på landet med min fru.
Gör: Jag håller mig sysselsatt med ett heltidsjobb och två olika extraknäck, varav det för BLANCHEstories naturligtvis är det roligaste! Skriver även på en roman.
Aktuell med: Åttonde våningen, en novellserie i två delar.