Amanda Backman: “Sex är inte bra som ett hafsverk – varken i verkligheten eller i text”

Amanda Backman

Hej Amanda Backman! Du har precis släppt novellserien Leia hos oss. Berätta lite om den?

Leia är trött på att vänta in sitt livs kärlek och bestämmer sig för att åka och hämta honom i Berlin. Jag ville skriva om en kvinna som liksom bara löser det för sig. En kvinna som bestämmer sig och spottar på det som skrämmer henne mest för att få det hon vill ha.

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?

Det svåraste för mig har varit att göra sexscener nya och spännande varje gång. Jag kan ofta skriva på som en dåre när jag bygger karaktärerna och lär mig deras motiv och hur de pratar, och sen när jag kommer till klimax och det är dags för snusk så tar det lite stopp. Det kan ibland ta några dagar att klämma fram en riktigt bra sexscen. Sen kanske det bör ta tid att skriva en sådan, sex är inte bra som ett hafsverk – varken i verkligheten eller i text.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Ta inte inspiration från porrfilmer. Den skrivna erotiken gifter sig inte med platta, stereotypiska karaktärer som beter sig som porrstjärnor. Att skildra “riktiga människor” som har sex är mycket roligare att både skriva och läsa.

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?

När jag började skriva erotik hade jag jobbat med att korrekturläsa erotiska noveller ett tag, och det gör jag fortfarande. Det var nog det som inspirerade mig mest då, tanken att “det här går ju att göra mycket bättre”. Nu skriver jag erotik för att det är roligt att hitta på karaktärer som har galna sexuella äventyr, det finns alltid något nytt sätt att knulla med någon på, och kanske kan man komma nära något äkta och mänskligt när man är där nere och petar i våra högsta önskningar.

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?

Uppbyggnad, trovärdig dialog och porlande klimax som smyger sig på.

Och vad ska den undvika?

Allt som har med porrfilm att göra. Ordet “rövsaft” är bra att undvika också.

Amanda Backman: "Sex är inte bra som ett hafsverk – varken i verkligheten eller i text"

Namn: Amanda Backman
Bor: Blackeberg
Gör: Redaktör, författare
Aktuell med: Läs mig – erotisk novell utgiven på Saga Egmont samt novellserien Leia hos BLANCHEstories.