Afrodisiakum – mat som gör dig kåt!

Afrodisiakum – mat som gör dig kåt!

Johannes Cullberg, entreprenören bakom livsmedelsbutiken Paradiset, berättar om erotiska matminnen, mat som afrodisiakum och vad du inte ska äta inför en dejt.


Vad bjuder du på för att imponera på en kvinna, och vad imponerar på dig?
– Eftersom jag inte är så duktig på att laga vacker mat själv, så är ett säkert knep att sätta ihop en härlig tapasbricka med riktigt fina råvaror. Jag går till en delibutik och köper ekologisk parmaskinka, oliver, fröknäcke, ostar med någon passande sylt och lite champagne eller ett riktigt bra rödvin som man äter framför brasan med härlig musik i bakgrunden … Det ska vara tydligt att jag ansträngt mig ordentligt för just henne. När en kvinna lagar god och hälsosam mat på känsla, och med kärlek, blir jag imponerad. Som när min ofta fru gjorde när vi dejtade. Magiska sallader med färska kryddor, kyckling och grillad halloumi. Jag föll direkt.

Vilket är det snabbaste sättet att transportera sig till paradiset?
– Att börja med en romantisk middag med alla mobiler avstängda, lite oljemassage och Champagne. Då knackar man snart på pärleporten.

Upptäck romantiska och erotiska noveller i ljudformat på BLANCHEstories.com

Varför ska man inte underskatta kraften i afrodisiakum och matens påverkan på vårt mående? 
– Maten har en oerhörd påverkan på hur vi mår, på vår ork och vår prestation. Ju bättre vi äter desto mer motståndskraft har vi mot stress och störningar i livet. Vi behöver ta hand om oss själva för att kunna ta hand om vår partner och vår familj. Och en av de viktigaste faktorerna för att må bra är att se till att våra hormonnivåer är i balans, och då särskilt våra könshormoner. Eftersom alla könshormoner byggs upp av kolesterol behöver vi se till att vi får i oss det från bra källor som ägg, kött och fisk.

Vilken typ av mat är afrodisiakum?
– Förutom de klassiska som ostron, choklad och Champagne i små mängder, så brukar man prata om ginseng och maca påverkar vår sensualism positivt. Men studierna på det här området är svaga så jag skulle vara försiktig med några såna slutsatser. Däremot tror jag garanterat på att champagne med chokladdoppade jordgubbar kommer att ge resultat, oavsett vad forskningen säger.

Hur påverkas våra kroppsdofter av maten vi äter?
– Maten har en stor påverkan på hur vi luktar. Ju starkare substanser maten innehåller desto större påverkan har det på svett och kroppsdofter. Klassiker är ju vitlök och sparris, där asparaginsyra gör att man luktar sparris, men även kryddor som curry och kummin påverkar hur vi doftar. Socker är också något att undvika eftersom det bidrar till jäsningsprocesser i kroppen och ökar surhetsgraden. Alkohol är ett gift som kroppen försöker få ut på alla sätt och konverterar till ättiksyra. Det luktar inte najs.

Vilken är den mest erotiska maten någon har bjudit dig på?
– Hmm. Det är nog ett riktigt härligt, grovt nybakt bröd på morgonen. Doften, smaken, omtanken!

Varsågod, vi bjuder dig som bloggläsare på en rabattkod till BLANCHEstories!

Skapa konto och ange rabattkoden MAT50 så får du 50% rabatt första året när du tecknar ett årsabonnemang för BLANCHEstories!