Sara Svarar: “Både det fysiska och det mentala påverkar erektionen”

Erektionen

Hej Sara! Jag är en man på 67 år som älskar nakenbad, sola på kallbad, ha sex utomhus, och jag är bisexuell och exhibitionist. När jag växte upp var det öppet med samtal om sex och njutning i min familj. Jag har två frågor: jag börjar få problem med erektionen. Penisringar och Cialispiller hjälper lite, men min mage tål inte riktigt pillren så vad ska jag göra? De säger det finns piller att stoppa direkt i urinröret. Jag vill inte lämna sexdelen i livet, men vill inte ha ont i magen. Min andra fråga är varför inte killars onani ses som lika befriande och härlig nu som kvinnors onani, som blivit populär?

Härligt att läsa om friheten både i uppväxtens samtal och friheten du känner i nakenheten och i de sammanhang där du varit och är. Sexualiteten ska få vara sådan, att man trivs och mår bra! Dessutom ska det få vara så hela livet, även när förutsättningar ändras.

Här är några tips för ett hett och fungerande sexliv:

  • Träna upp tankebanorna. När det gäller njutning för både män och kvinnor brukar jag samtala med mina klienter både om det praktiska/fysiska och det mentala perspektivet. Det senare kan verkligen hjälpa till mycket mer än man tror när det gäller erektionen, känsla i sexlivet och orgasm – att aktivt träna sina tankemönster och fantasier gör skillnad, liksom att se över sina  förväntningar om hur det brukar bli och hitta sin önskvärda bilden av framtiden.
  • Se över hälsan, den påverkar njutningen. Gör en hälsokontroll. Hjärtproblem, diabetes och högt blodtryck kan påverka erektionen. Se över vanorna i livet. Studier har exempelvis visat att motion fyra gånger i veckan kan minska erektionsproblem över tid. Alkohol och rökning påverkar förmågan, liksom kosten. 
  • Ge dig själv stimulans och njut, både fysiskt och med sinnena, utan fokus på erektionen. Massage, minnesbilder, tankar om framtiden, vara i miljöer du älskar, gör allt det som ger erotiken bränsle. Det kommer göra skillnad även på erektionen, just att släppa prestationen och byta fokus gör ofta under.
  • Ta medicinsk hjälp/använd hjälpmedel. Som du skriver är penisringar bra, liksom vakuumpump för att hjälpa till med erektionen. Liksom piller av några olika slag, som du är inne på, men självklart är det inte bra när man får ont av dem. Det finns även medicin som du injicerar direkt i penis, och, som du själv skriver, en variant med ett stift som stoppas in i urinröret. Du kan ta upp dessa alternativ med din läkare. Kanske fungerar de bättre, eftersom du inte tar medicinen i tablettform.

Kombinera gärna alla dessa tips.

Och jag håller med dig: njutning, onani, är alltid härligt, oavsett kön! Det har talats mycket om kvinnlig njutning nu en tid, och det är bra, eftersom det tyvärr finns en lång tradition av skam kring den. Men, som sagt, onani ska lyftas fram som befriande för alla! Det är viktigt för alla att upptäcka, underhålla och utveckla sin egen njutning.