Sara svarar: “Jag skulle säga att själva grunden till att skapa öppenhet är att värna om atmosfären i samtalet”

Hur berättar man för en partner, kanske någon man nyss mött, eller någon man levt tillsammans med länge, om hur man vill ha det i sexlivet, vad man går igång på, fantasier, vad man önskar sig?

Jag skulle säga att själva grunden till att skapa öppenhet är att värna om atmosfären i samtalet. Både det samtal man har inom sig själv, och det man har med partner.

Att tänka sig att man har en inre samtalspartner som är en totalt öppen älskare, som man kan säga precis allt till, kan vara både frigörande och avgörande för att träna sina sinnen att ha den inställningen även tillsammans med partner.

Att värna om atmosfären är även att jobba på att vara öppen inför andra människors preferenser och läggningar, så att du när du talar med din partner talar gott även om andra. När du gör det kommer partnern känna ett förtroende för dig eftersom det är troligt att du kommer att acceptera och tala gott även om partnerns tankar, drömmar och fantasier.

När människor som ständigt tränar på att vara en öppen älskare möts, kommer det att vara bäddat för en intressant och varm dialog.

En annan sak man kan göra för att värna om atmosfären, är att vara positivt peppande och aktivt stärkande i sårbara stunder i livet allmänt, och i sexlivet i synnerhet. Att rätta någon eller säga något med skarp ton när någon precis har blottat sig på ett eller annat sätt, eller är mitt i en prestation, kan åtminstone för tillfället stänga dörrar till fördjupning av relationen utan att det ens märks.

Kommunikation är själva grunden till ett bra sexliv. Jag nämner den som en nyckel i Expressen den 8 december 2023, där jag medverkar och svarar på frågor i artikeln “Hemligheten bakom sexet vi aldrig glömmer”  https://www.expressen.se/amelia/premium/hemligheten-bakom-sexet-vi-aldrig-glommer/


Har du frågor om sex och lust? Skriv till Sara på mejladressen love@blanchestories.com