Sara Svarar: “Det är lätt att glömma bort att sexlivet inte är något statiskt, utan något som går att utveckla genom hela livet.”

sex njutning

Hej Sara! I det här avsnittet av Sara svarar får du svara på frågan: “Varför ska jag ha sex om jag inte njuter av det särskilt mycket?

Det här är tyvärr en vanlig fråga bland kvinnor. Statistiken visar också att många kvinnor drabbas av det så kallade orgasmglappet, det vill säga att betydligt fler män (95 %) än kvinnor (65 %) upplever orgasm vid heterosexuella samlag i en parrelation. 

Nu är det långt mer än orgasmer i sig som ger njutning när människor har sex, men statistiken tillsammans med den vanliga frågan, är förstås talande.

Vad kan du göra för att bryta trenden?

  1. Fundera över din egen lust, din egen sexualitet. Skapa dig en inre plats där du helt fritt kan gå på djupet med frågorna: Vad är njutning för dig, i livet och sexlivet? Är sex viktigt för dig? 

  2. Byt ut frågan “Varför ska jag ha sex om jag inte njuter av det särskilt mycket?” mot ett omvänt påstående: “Jag har sex för att jag njuter av det så mycket.” Utmana dina sanningar. Att i förväg tänka att du inte kommer njuta, gör att du hamnar exakt där. Ställ in dig på att du kommer att njuta av sex, i framtiden. Kanske kommer det inte ske med en gång, men det är i den riktningen du är på väg. Allt kan hända, om du vill! Det är lätt att glömma bort att sexlivet inte är något statiskt, utan något som går att utveckla genom hela livet.

  3. Har du partner? Då behöver ni värna om och bygga er gemensamma njutning. Utan några pekpinnar eller några påståenden om vad som är rätt och fel, ställ bara frågan: “Jag vill att vi ska njuta så mycket vi bara kan av vårt sexliv – ska vi utvecklas tillsammans?” Ett sätt att börja, är att föreslå att prata om vad ni, var och en för sig, har kommit fram till i fråga 1. Dela alltid bara det du själv vill dela. Vilka likheter och olikheter hittar ni? Se likheter som något som har potential att fördjupas i det oändliga, och olikheter som något intressant att utforska. Se varandra, ta ansvar för atmosfären, ha fokus på det positiva ni har. Boka gärna tid för ett samtal. Det är klargörande och bra för utvecklingen att ha någon som ser dialogen från ett annat perspektiv. Kommunicera med varandra, hur ni än väljer att göra det. Det finns massor av spännande att upptäcka!


Har du frågor om sex och lust? Skriv till Sara på mejladressen love@blanchestories.com