Hur hittar man sexlusten igen efter en förlossning?

Återhämtningen efter förlossning varierar från person till person, och det är viktigt att komma ihåg att varje individ har sin egen takt. Många faktorer kan påverka sexlusten efter förlossning, inklusive hormonella förändringar, trötthet, kroppsliga förändringar och alla känslor som är i omlopp.

Här är några tips som kan vara användbara för att känna in sexlusten efter förlossning:

  • Ge dig själv tid. Återhämta dig. Kroppen går igenom många förändringar under och efter graviditeten, och det tar tid att återgå till det nya normala. Stressa inte över att återfå sexlusten omedelbart. Eller om du tvärtom har stark sexlust snabbt efter förlossningen: Det är också precis som det ska vara, för just dig. Det kan vara ett tillfälle att upptäcka fler sätt att njuta än penetrativt sex.

  • Kroppen förändras av en förlossning. Se det fantastiska med att du har skapat ett liv. Känn hudens särskilda mjukhet över magen. Bröstens rundning. Det är inte ovanligt att du kommer att uppleva något nytt i sexuell känsla efteråt. Först kanske på ett negativt sätt, under läkningen. Senare kan du upptäcka nya sätt att njuta. Ta det lugnt och känn nyfiket efter hur du vill ha det.

  • Prata om dina känslor och upplevelser. Öppen kommunikation, både inombords och med partner, hjälper dig framåt.

  • Mata din livslust med goda tankar, parallellt med att du prioriterar sömn, den motion du känner att du orkar med, bra mat och att vara med din familj. Sexlusten kommer när den vill.

  • Sök professionell hjälp om du kämpar med att återfå sexlusten och det påverkar ditt välbefinnande. Samtal kan vara så frigörande.

Ha tålamod och tillit till att lusten alltid finns inom dig och att den kommer fram när den ska.