Hur formas våra preferenser av (de första) sexuella erfarenheterna?

Hur pass mycket bestäms ens sexpreferenser och sexintresse av ens första upplevelser av sex? 

Är en människas första erfarenheter av sex formerande? Vi kan ta mig själv som exempel. Som 17-åring blev jag tillsammans med en jämnårig tjej med stor erfarenhet och aptit på sex. Hon var mer eller mindre nymfoman och hon ville testa allt: analsex, slicka mig i stjärten, dirty talk, massera prostata, ha trekant, raka min pung och samtidigt suga av mig m.m. m.m. Hon ville alltid ha sex och under de fyra år vi var tillsammans onanerade jag knappt en enda gång. Jag hann liksom aldrig någonsin bli sexuellt frustrerad. Hon var sjukt dirty och det gjorde mig askåt även att det fanns många tjejer som såg bättre ut än henne. Dessa fyra år av grymt bra sex har alldeles säkert format mig och mina sexpreferenser. Eller? 

Hade mina sexpreferenser varit annorlunda om jag istället hade träffat nån blyg och osäker viol som helst ville idka älskog under täcket i ett mörkt sovrum, utan några som helst erotiska utsvävningar?

Svar:

Hej, så fint att höra från dig, om de erfarenheter du fått vara med om! Alla våra erfarenheter formar oss som människor — och formar våra förväntningar inför framtiden. Man kan annars även vända på den tanken: att man redan har den människa man är tänkt att bli inom sig, och att det är den människan som tar form och blir synlig och allt klarare genom erfarenheter/speglingar i andra.

Preferenser ser jag som att de finns inombords. De vaknar när tiden är mogen. Ibland finns de som tydliga fantasier tidigt, ibland tar de aldrig riktigt form, varken i fantasi eller verklighet, för att man av olika anledningar inte låter det ske.

Det talas ofta om hur negativa sexuella upplevelser kan bli kvar över tid i en människa, och skapa låsningar, som kan göra att man inte lika lätt eller alls blommar upp sexuellt. Det kan då forma på ett sätt som inte stämmer med den man egentligen är, men det går att arbeta med det. Man har sina erfarenheter med sig, men de definierar inte den man är och säger egentligen inget om framtiden.

Även när erfarenheter känns positiva kan man reflektera över dem. Det som kan vara utvecklande att fundera på är hur den starka vilja som fanns i den partner du beskriver speglades i den egna viljan. Människor dras lätt med i sådant som partnern önskar och vill, och det är härligt när det sammanfaller med den egna viljan. Som ung finns det en risk för (kan även ske oavsett ålder) att det inte finns erfarenhet att vila mot, eller självkännedom, och man kan tro att det förväntas att man gör allt. Att minnas hur ett sexuellt möte var och verkligen känna in vilka scener, erfarenheter, kinks som man gick igång på ordentligt gör att den egna viljan och de egna tändningsmönstren blir tydliga. Det du drog igång som mest på tillhör dina preferenser. Kanske hade du upptäckt dem ändå senare, kanske inte.

Så preferenserna hade troligen varit desamma, men kanske oupptäckta, eller inte lika utvecklade. Härligt att du mötte henne! Vi tenderar träffa människor (magi eller bara livets beskaffenhet — lika fantastiskt oavsett) när vi öppnar oss för det, när vi är redo för att lära.