Sara Svarar: Har vi sex för sällan?

Har vi sex för sällan?

Hej Sara! Vi har sex för sällan, tycker min man, men jag har svårt att slappna av när det är så mycket jag ska hinna med. Vad ska jag göra? Jag känner mig som den tråkiga som säger nej.

Min första tanke när jag läser frågan, är att den utstrålar krav och frustration. Ett första steg är att skapa en ny motfråga, som du kan ställa till dig själv: Vilka steg kan jag ta för att känna mer lust och njutning i mitt liv?

Det finns några olika delar av din fråga, som det går att jobba med, separat, för att ta goda steg framåt.

Din stressnivå verkar vara för hög. Skriv in pauser i din kalender, om än små sådana, och fundera på vem som ska ta ansvar i vilka frågor: på jobbet, hemma, i släkten, bland vänner, i föreningslivet, och så vidare. Se till att lyfta bort några punkter från din lista, gärna sådant som är återkommande.

Förutom att frigöra egentid, kan du också träna din förmåga att fokusera under de stunder du har. Ofta är det brist på koncentration och fokus på uppgiften som gör att du inte söker dig till sex: dina tankar seglar då iväg när du väl är där, så att du inte får ut någon riktig njutning av det. Ta några små steg genom att öva på fokus i vardagen: läs en bok med inlevelse en stund på lunchen, lyssna till musik du gillar medan du håller dig kvar i en skön tanke under en promenad. Din egen lust till sex, utifrån din nuvarande stressnivå, ställs mot din partners lust. Fundera över vad som är ditt eget önskemål, och vad det är han vill. Se över var ni är gentemot varandra – ni hamnar i varsin position, men ni ÄR inte era positioner. Att skifta position, bara en aning, kan ändra hela spelbrädet. Just nu säger du nej, och han säger ja. Vad skulle hända om ni skulle byta position, byta svar i ett samtal och sätta er in i varandras tankar?