“Att ta ansvar är att vara i sin kraft. Att be om hjälp för att ta detta ansvar, är ofta bättre än att dra ett helt lass själv.”

Att vara i sin kraft hela livet del 3

Att leva är att utvecklas. När jag skrev boken Huvudrätt – mental träning för alla, satt jag i en av intervjuerna med Lars-Eric Uneståhl, som sa just detta: att man ska fortsätta förkovra sig, göra nytt och vara nyfiken hela livet. I dag är han 85 år gammal och fortfarande aktiv i sitt arbete.

Vi kommer alla att vara i olika åldrar, om vi får äran att leva ett långt liv. Det finns något avslappnande och en känsla av gemenskap i den tanken, och något härligt i att om hälsan får vara med oss, kan vi välja att leva levande. Inte minst är det många kvinnor som upptäcker lust och njutning lite senare i livet. Sådant som att veta vad man vill och vara bekväm i sig själv kan skapa en bra bas för att utforska.

När det gäller samtal och information om klimakteriet, radar man ofta upp alla problem som kan uppstå under den perioden. Det är viktigt att prata om alla aspekter, även dessa, men det finns sådant som är mer väsentligt för en god hälsa: som att följa med mentalt i det kroppen gör och är, ha en avslappnad inställning, och fokusera på sådant som verkligen ger gott mående. Att i praktiken påverka kropp och tanke i en god riktning.

Att ta ansvar är att vara i sin kraft. Att be om hjälp för att ta detta ansvar, är ofta bättre än att dra ett helt lass själv. Du kan exempelvis ansluta dig till ett gym. Man har nämligen sett i en studie på Linköpings universitet, den första studien i sitt slag, att styrketräning två till tre gånger i veckan reducerar klimakteriebesvär. Det är “rejäl ansträngning med påtagligt ökad puls, snabbare andning och svettningar” som gäller för att få resultat. Tre gånger i veckan, 45 minuter per pass, hade deltagarna i studien tränat. Slutsatsen är att “närmare hälften av alla vallningar och svettningar” reducerades, medan behandling med östrogen tar bort 90 procent av besvären.

(Källa: Styrketräning kan hjälpa mot klimakterieproblem ). Du kan boka tid hos en bra gynekolog, för att diskutera om du behöver hjälp. Välj det alternativ som känns bäst för dig. Se över din kost och ät sådant du mår bra av i både kropp och själ.

Varken puberteten, graviditeten eller klimakteriet är sjukdomar. Även om samtliga perioder kan innefatta besvär, som naturligtvis på olika sätt ska behandlas och minimeras, behöver man komma ihåg att det är helt naturliga perioder i en kvinnas liv. Den medvetna tanken på just detta gör något med inställningen till livet. Tillsammans har vi dessutom möjlighet att skapa en kultur av inkludering och respekt där alla kvinnor kan känna sig stärkta och uppmuntrade att leva sina liv på sina egna villkor, oavsett ålder.

Sexlivet då? Det är som i alla åldrar individuellt. I en studie på Manchester University i Storbritannien såg man att människor “i 80-årsåldern, som fortfarande var sexuellt aktiva, var mest nöjda med sexlivet”.

(Källa: https://www.mabra.com/relationer/da-ar-sexlivet-som-bast-och-det-ar-inte-nar-du-tror/6660590.) )

Härligt, eller hur? Leve lusten, hela livet!