Ta fram din inre häxa och brygg en kärleksbrygd

Häxa Ebba Bjelkholm

En häxa har historiskt sett målats ut som en kvinna med maximal lust, som hänger sig åt kopulerande med djävulen och hans smådjävlar i syndigast möjliga nakenfester på Blåkulla. Sant eller falskt? Vi frågar häxan bakom populära podden Häxtimmen, Ebba Bjelkholm.


Har häxor i större utsträckning än andra tillgång till sin lust och njutning?
– Ja, att bli häxa är att inleda en slags kärleksrelation med sig själv. Att börja älska och respektera sin kropp som ett kärl, för att leva på den här jorden och vara i den fysiska dimensionen. Till skillnad från andra religioner finns ingen skam eller skuld – självklart ger det större möjlighet att njuta av sex och av den egna kroppen. Häxor frigör sig från samhällets ideal som hämmar många idag.

Finns häxkonster som ökar lusten och njutningen?
– Sex och kärleksmagi är ett stort område inom häxkonsten! Energi som skapas av bra sex innehåller mycket magi i sig. Här finns två spells att pröva under påskhelgen.

Vad vinner kvinnor på att bejaka inneboende häxkrafter?
– Du kan få en grundstyrka som inte är beroende av yttre prestationer eller andras gillande, det finns en stor vinst i det. Gör du ett andligt grundarbete kommer du att märka att du sedan gör val som hänger ihop med en större respekt för dig själv.

Har alla en häxa inom sig? Hur hittar man henne?
– Häxan är arketypen för kvinnan som går sin egen väg, som vägrar acceptera samhällets ideal och normer. Jag tror att alla som känner igen sig i det har en häxa inom sig. Har du en röst inom dig som säger “Jag vägrar anpassa mig för att andra ska bli nöjda” – lyssna till den och utforska var den kommer ifrån. Häxan inom oss kan dyka upp genom ett intresse för det ockulta eller genom en livskris till exempel när vi behöver en andlig rebell att hålla i handen. 

Ta fram din inre häxa och brygg en kärleksbrygd

Är du en modern häxa? 3 typiska tecken:

  1. En häxa går sin egen väg och har en trygghet i sig själv. Hon anpassar sig inte efter patriarkatet eller samhällets normer.
  2. För en häxa är naturen helig. Häxor är ofta vegetarianer, engagerade i miljön och omger sig gärna med djur, så kallade spiritus familiaris.

Det sägs att häxor framstår som ålderslösa, de verkar både mogna och evigt unga på samma gång.


Hur närmar jag mig häxkonst?
– Det finns mängder av böcker och information. Mitt tips är att börja med de aktiviteter som lockar dig och se vad du connectar med. Tarotkort, pendulum, magi, kristaller, magiska växter. Lär dig om månen och dess faser och hur de påverkar oss. Prova enklare spells som ökar din intuition. Ringblomma exempelvis är en växt med mycket magi och magiska egenskaper som kan passa nybörjare. Gör ett avkok på ringblomma och badda in dina ögonlock med om du vill få magiska syner eller strö ringblommor under din säng för att få sanndrömmar.

Intresset för nyandliga företeelser som häxkonst blomstrar. Vad beror det på? 
– Vi har försökt svara på det i vår podd Häxtimmen och vi hittar hela tiden nya svar. Finns det en kollektiv trötthet på materialism och statushets som styrt de senaste 100–200 åren? Är det en törst efter mer andlighet i en oandlig värld? Häxkonst och nyandlighet är ofta inkluderande och feministisk, troligtvis lockar det många mer än den andlighet som de etablerade religionerna erbjuder.

Är du kritisk till vetenskap och empiriska studier?
– Jag är inte emot vetenskap men de senaste tiotal åren har en ganska obehaglig vetenskapsfundamentalism vuxit fram. Det verkar som om man bara får tro på sådant som är vetenskapligt bevisat. Många får höra att sådant de upplever, känner och ser, inte finns. Eller att det inte har något värde, eftersom det inte går att bevisa. Det tar bort magin och mycket av det som är spännande med att leva. I förlängningen även det vetenskapsfientligt. Mycket historisk vetenskap har ju gått ut på att bevisa galna teorier.

Ta fram din inre häxa och brygg en kärleksbrygd

Ebba Bjelkholm

Häxnamn: Tarotgäri.

Ålder: 38.

Bor: I Stockholm.

Gör: Arbetar som häxa och som PR-konsult inom kultur. Erbjuder läsningar i tarotkort och driver podden Häxtimmen tillsammans med Agnes Grefberg Braunerhielm.
Hur allt började: Min väg som häxa började redan i barndomen men den har blivit mer aktiv och framförallt mer officiell de senaste tio åren. I takt med att samhället blev mer öppet mot spiritualitet vågade jag utforska och vara mer öppen med min andlighet och mitt andliga uttryck.

Vad som lockade: Det var wicca, häxtro, och den feminina andligheten – gudinnorna som är raderade ur de stora världsreligionerna. Och den cykliska synen på livet. I vår samtid finns en slags allmän uppfattning om att livet ska gå som en stege, uppåt hela tiden. Men så funkar inte livet. Vi alla går igenom olika faser, vi faller, reser oss, faller igen, reser oss igen. Så är hela vår värld uppbyggt med dag och natt, årstiderna som skiftar. Naturen behöver vila under vintern för att sedan blomma under vår och sommar. 

Fördelarna: Häxkonst, olika meditationstekniker och tarotkort öppnade en ny värld för mig. En ny dimension både inuti och utanför mig. Nya sätt att förhålla mig till livet. Oavsett vad som pågår utanför har jag tillgång till min magiska, glittrande dimension när jag vill.

Ta fram din inre häxa och brygg en kärleksbrygd

Kärleksdryck

Drick tillsammans med din partner när ni vill komma i stämning. Den hjälper till att höja era kärleksvibrationer. 

Du behöver: Två glas mandelmjölk, 1 vaniljstång, riven färsk ingefära, 2 tsk macapulver och svartpeppar. 
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom svartpepparn i en kastrull och värm. Rör om nio gånger medsols medan du uttalar en önskan om hur natten ska bli. Avsluta med peppar. Drick tillsammans.


Spell som släpper på hämningar

Du behöver: En rökkvartskristall och en röd karneolkristall.

Gör så här: Lägg både kristallerna under kudden i sängen där du ska ha sex.