Lucia. Natten går tunga fjät …

Lucia

Lucia. Vem drömmer inte om att en vacker människa iklädd spetsar och en krona av ljus skall väcka en på morgonen, dessutom med skönsång och en bricka fylld av sötsaker till frukost? Det låter dock som ett väldigt hopplock av härligheter, så hur blev det egentligen såhär?

Lucia är en högtid som firas till minne av helgonet med samma namn som härstammade från Sicilien. Tanken var att lysa upp årets mörkare dag, nämligen vintersolståndet – som i år dock infaller den 21 december, medan lucia som vanligt äger rum idag, den 13:e. Tanken var att med ljus och uppesittarkväll skulle hålla troll och onda andar borta.

Vad som står på brickan, vilka sånger som sjungs och vem som får vara lucia varierar såklart från hem till hem, men det allra viktigaste återkommer – tända ljus.

Varför inte skaffa dig själv, eller önska dig av någon kär, ett massageljus? Ljusen fungerar som ett doftljus som smälter till en massageolja – ett perfekt sätt att fördriva luciakvällen i sängen.

Vill du dessutom lyssna på en stämningshöjande novell medan du blir masserad så är BLANCHEstories-app fullmatad. Just nu får du dessutom en årsprenumeration av appen för endast 499kr! Ladda ner BLANCHE-storiesappen i App Store eller Google Play. Ingen rabattkod behövs!  

A hike through the snow

Morgan Steeles A hike through the snow eller Saga Stigsdotters Bara jag passar särskilt bra för tillfället!