Lyft från marken på Höga klackars dag den 17 september

Det finns ett citat som lyder ”the higher the heels, the closer to God”. Skor, eller vandrande konstverk om man så vill, kan verkligen frammana ett och annat halleluja-moment! Den 17 september är det dags för en temadag med en alldeles särskild kickass-känsla – då infaller nämligen Höga klackars dag.

Att bära skor med klack är lite som att gå upp på ett berg: man ser världen från ett annat perspektiv. Man sträcker på sig, får en bättre hållning, och känner sig allmänt fantastisk. Inte minst i känslan av att gå över ett golv av sten eller marmor. Klackens ljud skapar en rytm. Man hör sig själv röra sig genom rummet. Prova!

Kanske är det som det sägs att man genom att kika på vilka skor någon bär också kan läsa ut vem den människan är … Hur det än är med den saken är det oerhört vackert att se när kvinnor bär högklackat. De första skorna med klack bars däremot av män: persiska ridstövlar hade klack för att fötterna skulle få bättre fäste i byglarna för ryttarna. (Källa: http://varldenshistoria.se )

Tittar man bakåt i historien förknippades klackskor “med manlighet och makt på högsta nivå” och klackar “ger självförtroende och signalerar makt och sexualitet”. Från mitten av 1800-talet växte den erotiska laddningen för kvinnor klädda i klackskor sig allt starkare. (Källa: “Därför går vi i högklackade skor …”, Pernilla Rasmussen, Institutionen för modevetenskap på Lunds universitet)

Lyft bokstavligen från marken – på med klackarna!