Dansa i sommar!

Dansbandsveckan i Malung

Snart är det dags för sommardans! En ljummen kväll är det en fantastisk känsla att hålla om varandra och försvinna iväg över golvet i en foxtrot, eller en bugg. Ibland kan du stå och betrakta alla dansstilar, lyssna till bandet, som arbetar så långa pass, och alltid med energi. Du kan låta myggorna festa i knäveck och tinning medan du känner doft av kaffe, parfymer och sommarnatt i cafeterians kö.

Dansveckan i Malung har varit igång i ett halvsekel och är viktig för dansbandskulturen i Sverige. Musiken, som ju är själva hjärtat i den kulturen, uppstod under 1950-talet och kommer från amerikansk swing och jazz, men många av låtarna har doft av country. Man kan tycka vad man vill om musiken i sig – kanske lyssnar man till den ofta, eller bara när man är ute – men den fungerar väldigt bra att dansa till!

Vad ska man tänka på när man ska ut på dans?

  • Bekväma skor är ett måste, och de ska ha bra glid (det finns även särskilda dansskor). Det kan vara skor med klack, men de ska i så fall vara väl ingångna eller indansade. Ta med plåster.
  • Flödet över golvet sker motsols, och kallas dansriktningen. På så vis sker få krockar.
  • “En dans” innebär att man dansar två låtar i rad, med samma partner.
  • Alla dansar med alla! Man tackar ja, om man inte har särskilda skäl som att någon har druckit för mycket, eller att man själv behöver byta om för att man är väldigt varm. Numera bjuder man oftast upp demokratiskt, det vill säga att det inte är specifikt herrarnas eller damernas tur att bjuda upp. Som kuriosa var det i danskulturens tidiga år inte helt otippat männen som bjöd upp kvinnorna, men det fanns då ibland ett inslag under kvällen som hette ”damernas tjuv”, där kvinnorna hade chansen att knacka varandra på axeln, bryta in i ett par, och ta över mannen till dans mitt i en låt. Socialt intressant, får man ändå säga.
  • Du bör ha med dig minst ett ombyte. Även om du själv inte brukar bli så varm av att röra på dig: Tänk på att i dans är man två.
  • Många har med sig sportdryck, men det finns även vattenhål på plats. Kom i alla händelser ihåg att dricka ordentligt, dock helst inte sådant som innehåller alkohol, mer än ytterst modest. Dans avnjuter man som bäst tillsammans med vatten och kaffe.

Malungsveckan håller igång den 16-22 juli 2023. Behöver du en danskurs? Du kan boka en där! Eller träna i förväg tillsammans med en vän. Om du inte kan åka just den veckan har Gröna Lund och Liseberg sommardanser, samt mängder av ställen ute i landet. Ett tips är att kika in på platsen för alla dansintresserade.

I dansen får du närhet, tid till samtal, och du är i rörelse. Åk ut på dans i sommar, bara du, eller tillsammans med vänner!