Maria Brundin: “Mixa mjukt och hårt, rått och poetiskt.”

Hej Maria Brundin! Du har precis släppt serien Att vakna på nytt hos oss. Berätta lite om den?

I serien Att vakna på nytt, som jag har skrivit tillsammans med Sara Olsson, får vi möta Linnea. Hon har haft ett par tunga år med sjukdom men nu gör hon en resa genom ett drömskt landskap där färden kantas av härliga och utmanande uppdrag som, till sist, leder henne hem. Den här berättelsen andas hopp, sommar och sensualism. Cecilia von der Esch skapar skön magi med sin läsning. Sedan tidigare finns Brundin och Olsson-serien Jag ser dig, inläst av Andreas Wilson. I den möts Brundins karaktärer Aurora och Zack från Lyda-serien och Olssons Seth och Mina hämtade från romanen DEAD & ALIVE.

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?

Egentligen tycker jag inte att det är svårt i sig att skriva romantik och erotik. Allt handlar ju om att beröra, på ett eller annat sätt, och eftersom jag är bra på att fånga känslor så har jag inga svårigheter där. Däremot ligger utmaningen i att, inom genren, skriva om något som ligger utanför den så kallade normen. Där finns en och annan fördom och missuppfattning, vilket gör skrivandet till en ständig balansgång. Ordvalen är viktiga. Det blir även enormt viktigt att förankra det som sker, att läsaren verkligen hänger med på det som händer och kan förstå det trots att den kanske har en annan läggning eller preferens.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Börja någonstans. Utgå ifrån det du själv går igång på, något som tänder dig. Skriv mycket och ofta. Detsamma gäller att läsa. När du skriver så fokusera på berättelsen. Skapa en bra sådan, som håller, och väv den med lustens trådar och addera hetta. Mixa mjukt och hårt, rått och poetiskt. I övrigt: tänk inte så mycket. Låt karaktärerna leva upp och ut och låt fingrarna glöda över tangentbordet!

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?

Inspirationen kommer inifrån och från livet i stort. Från sådant som fångar mig på ett eller annat sätt, sammanvävt med egna upplevelser, fantasier och kryddat med research. Bra dialog i en film, en snyggt klippt scen, en mening i en bok eller en ljuvlig låttext som berör – allt kan fungera som bränsle till den eld som redan brinner inom mig. Crossfire-serien av Sylvia Day har vissa element som jag gillar och detsamma gäller för Åttio dagar-serien av Vina Jackson. Poesi har alltid varit grunden i allt jag gör och jag tycker om Fröding, Boye och i nutid Lina Hagelbäck och Nino Mick, för att nämna några. Att finna min egen röst och göra det jag själv tycker om är dock det absolut viktigaste, för då kan jag sätta mitt namn på verket med stolthet!

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?

Känsla. Som jag var inne på tidigare så vill du beröra. Väcka något. Åtrå, passion, hetta, värme, kärlek, vänskap … vad det nu än må vara. Jag tycker också om att det finns en udd. Något som griper tag, gärna överraskar och utmanar. Det som finns mellan raderna, som inte sägs, är nästan viktigare än det som faktiskt är där. Att skriva lust är en ljuvlig utmaning. Pirret, kemin, samspelet – som tillsammans ger stämningen, sätter tonen – måste finnas där.  Fingertoppskänsla krävs, men när allt stämmer och karaktärerna börjar att interagera och leva, som i Jag ser dig, då är det verkligen en fröjd att skriva!

Och vad ska den undvika?

Varje karaktär och berättelse är sin egen. Karaktären måste göra och agera på det sätt som är rätt för den och för storyn, annars slarvar man bort berättelsen. Vem är jag att säga vad någon annan får eller ska fantisera om? Tänker att det handlar mer om hur något skrivs än vad som skrivs. Det går inte att generalisera och säga ”det går bra” och ”det går inte bra” utan handlar mer om vem som skriver och på vilket sätt det görs.

Namn: Maria Brundin

Bor: Ångermanland

Gör: Författare, redaktör, ljudboksinläsare och skribent – jobbar inom Ordlust

Aktuell med: Att Vakna på nytt, som jag och Sara Olsson har skrivit tillsammans. Tidigare utgivelse för Blanchestories, är Jag ser dig som släpptes i december 2022.