Katarina Petersmo: “Det ska kännas i kroppen och gärna överraska.”

Du ska snart släppa novellen Nattdopp The pool edition hos oss. Berätta lite om den?

Novellen är ett bonuskapitel till min nysläppta roman Nattdopp – men går jättebra att lyssna på även om man inte läst boken.

Isabell är på jobbresa på Mallorca. Det är en sen kväll i hotellbaren och hon vill bara att kollegorna ska gå och lägga sig. Alla utom en. Han snuddar vid hennes hand och hon vet att han tänker likadant. Det nästan sprakar av lust i nattluften. Men kollegorna är envisa och dröjer sig kvar. Poolen intill dem lyser lockande turkost i mörkret och Isabell kan inte vänta längre, hon måste få med honom ner i vattnet.

Eftersom novellen utspelar sig i slutet av boken finns viss spoilervarning men det får vi leva med. Romanen är en het romance som handlar om så mycket mer – och den som gillar novellen kommer garanterat att uppskatta romanen.

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?

För mig blir det en liten krock. Jag tycker inte att själva skrivandet är svårt men jag har alltid varit en aning … pryd? Det känns jobbigt att låta min familj och vänner läsa det jag skriver, samtidigt som jag vill bli läst. När jag bestämde mig för att testa att skriva erotiska noveller skapade jag därför en pseudonym – Lisen Strand. Hon gjorde mig fri och modig och jag fick massor av skrivflow.

Jag har publicerat många erotiska noveller under det senaste året, på olika förlag. Och det kommer många nya framöver. Nu känns det okej att avslöja namnet eftersom jag har en bredd av noveller, och det blir inte så personligt. Jag tycker annars att det är jobbigt när bekanta försöker tolka vem mina texter handlar om ”egentligen” och varför.

Mitt skrivande handlar om att utmana mig och jag vill leva mig in i olika situationer, och få läsaren att göra detsamma.

Du har även två serier hos Blanche under pseudonymen Lisen Strand?

Ja, Blanche lockade mig redan från början. Då kändes det helt främmande att ha omslag som nästan ser porriga ut, som de ibland gör i ljudboksapparna. Jag tycker verkligen om att Blanches noveller blir någonting annat. Omslagen är vackra och hemlighetsfulla, novellerna får ett annat djup när de blir tonsatta.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Kör på bara. Fånga det där ögonblicket då du har lust att skriva, även om disken och familjen får vänta. Kanske en novelltävling kan ge dig fart? Om du vill att andra ska läsa så kan en pseudonym vara fint, i alla fall till en början.

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?

Tja. Kanske böcker där det erotiska saknas. Jag läste till exempel en feelgoodbok där ett par var i en stuga på sommaren, miljön var jättehärlig och de var förälskade. Men författaren stängde sovrumsdörren och lämnade mig kvar utanför. De kom sedan ut ”nöjda och tillfredsställda” men läsaren fick inte alls veta vad som hänt. Jag blev irriterad och tänkte att författaren var feg. Dessa scener betyder så mycket. Och en författare får aldrig vara feg. Därför utmanade jag mig att våga skriva allt, och började öva.

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?

Det ska finnas en story som gör mig nyfiken och sexet måste finnas där av en anledning. För mig är det viktigt att texten har ett fint och naturligt språk, inte för tillkrånglat. Jag vill leva mig in i vad som händer och det ska kännas i kroppen och gärna överraska.

Och vad ska den undvika?

Att endast fokusera på sex, utan att ha en intressant berättelse. Och att skriva för mekaniskt, som om det handlar om gymnastik eller nåt.

Namn: Katarina Petersmo

Bor: Valbo

Gör: Författare och frilansande copywriter/skribent.

Aktuell med: Novellen Nattdopp the pool edition hos Blanche släpps den 11/7, som är ett bonuskapitel till romanen Nattdopp, en het romance som just släpps hos HarperLove.