Författarintervju med Jessica Eriksson och Stefan Holm

Vi ställer några frågor till författarduon Jessica Eriksson och Stefan Holm om hur det är att skriva hot-romance tillsammans, och om nya, härliga noveller som släpps hos BLANCHEstories i sommar. Det tema som kopplar dem samman är dansbandet Sven-Ingvars!

Härligt att ni skriver hot-romance för Blanche stories! Vad fick er att fastna för den genren?

Vi har båda alltid gillat romantiska komedier och att skriva, alltså föll det sig naturligt att kombinera de två sakerna. Vi började skriva en novell tillsammans och upptäckte hur roligt det var. En tid senare vann vi en novelltävling inom romance och det gav oss blodad tand. Vi har därefter utvecklat vårt gemensamma skrivande och även tagit steget vidare in i genren hot-romance. Det som fick oss att fastna för genren är att vi får ta ut svängarna i de kärlekshistorier som vi skapar och göra dem lite hetare än inom vanlig romance, utan att det för den sakens skull är erotik. Vi gillar helt enkelt att bygga romantiska berättelser med heta inslag.

Många författare undrar hur det är att skriva tillsammans. Berätta gärna något om hur ni jobbar. Vad fungerar särskilt bra när ni två hjälps åt med ett manus?

Oftast väver vi historierna under en hundpromenad längs Klarälven eller över en romantisk middag. När vi kommit överens om berättelsens ramar sätter vi igång skrivandet. Oftast stafettskriver vi, kanske 500 eller 1000 ord var åt gången innan vi skickar texten till den andra som får fortsätta. Under redigeringsarbetet brukar Stefan läsa högt medan Jessica samtidigt gör ändringar, något som visat sig värdefullt inte minst för texter som ska bli audioavsnitt, som de hos Blanche Stories. Vi skriver egentligen ganska olika. Stefan vill driva handlingen framåt medan Jessica är mer för att beskriva miljöer och känslor. Vi har insett att det ger ett varierat och bra flöde i texten. Ju mer vi skriver tillsammans desto mer närmar vi oss varandras språk.

Nu bjuder ni bokstavligen upp till dans i en serie noveller med Sven-Ingvars-tema. Hur dök den idén upp?

Vi bor i Värmland och något av det mest värmländska som finns är ju Sven-Ingvars. Eftersom vi ofta smyger in referenser till låttexter i det vi skriver kändes det bra att gå hela vägen och hylla Sven-Ingvars på det här sättet.

Varje novell i er serie bär samma namn som en låt ur Sven-Ingvars kavalkad av sånger. Vad har varit viktigt för er när ni vävt samman novell med låt, på vilket sätt är berättelserna sammankopplade?

Det har varit viktigt att fånga själva essensen i låtarna, både vad gäller text och musik. Vi har lyssnat på låtarna så många gånger att vi ställt till våra algoritmer på Spotify, allt för att sätta tonen i berättelserna. Vissa låtar har ett vemodigt inslag och då har vi försökt att fånga det i våra berättelser, medan andra låtar är av det glättigare slaget och då har det speglats istället. Vi har också velat skapa trovärdiga karaktärer och miljöer utifrån låttexterna. Vi hoppas att läsarna så att säga ska känna igen sig, även om våra historier förstås är påhittade och frikopplade från låtarna.

Har ni något särskilt novell-tema ni är sugna på när ni är klara med dansbandstemat? Vilket?

Vi har lite lösa idéer om en serie inom crime-romance, så det kanske kan bli något åt det hållet framöver.

Vad tycker ni man bör tänka på när man ska skriva en novell eller en novellserie för Blanche stories?

Det allra viktigaste är att tänka på vilka värderingar Blanche Stories har och står för så att din text passar in i deras utgivning. Det är med andra ord viktigt att tänka på att relationer och hetare scener är på lika villkor och sker med samtycke. Eftersom texterna ska bli inlästa, och dessutom är relativt korta, måste man snabbt skapa starka karaktärer och trovärdiga miljöer. Lyssnaren måste direkt dras in i handlingen och fångas av berättelsen. Ett tips är att man noga tänker igenom historien först, så att den faktiskt ryms på de ord man har att förfoga över. Många gånger blir ordvalet viktigt eftersom varje ord blir betydelsebärande när texten är så kort. Ett annat tips är att läsa texten högt under redigeringen, för att upptäcka upprepningar eller språkliga felaktigheter som blir extra tydliga i audio.

Har ni något hett bok- eller filmtips till Blanche-läsarna och -lyssnarna inför sommaren? Någon berättelse som inspirerat er?

Vi brukar gå in på Netflix och botanisera bland romantiska komedier för en avkopplande kväll med jordgubbar och bubbel. I Blanche-appen finns ju massor av härliga berättelser att lyssna på, som till exempel “Dessa tankar på dig” som utspelar sig en het sommarvecka. I vårt skrivande inspireras vi främst av verkligheten och det som händer omkring oss, eller också av låttexter och melodier.