Gabriella Willson: “Om att välja musikaliska element som förstärker känslorna och stämningen”

Hej Gabriella!

Du arbetar hos oss på Blanchestories som kompositör och har gjort musiken till Tredje gången gillt. Berätta lite mer om det?

Jag skapar ljudlandskap för olika noveller för att förstärka deras historier. Vanligtvis börjar jag med att lyssna igenom och läsa texten som helhet för att få en känsla av berättelsen. Sedan skapar jag ljudbilder genom att lyssna på olika referenslåtar för att hitta passande ljud och atmosfär. Efter det undersöker jag om det finns specifika miljöer eller händelser i texten som sticker ut, som till exempel ljudet av en balkongdörr som öppnas eller fåglar som sjunger utanför. Jag integrerar sedan dessa ljud för att skapa en mer levande upplevelse för lyssnaren.

Vad är svårast med att skriva musik till erotiska och romantiska noveller?

Det går ganska snabbt att komma igång eftersom det är så roligt, men det svåra ligger i att balansera olika ljud och ljudnivåer för att säkerställa att de inte tar bort fokus från historien och rösterna. Det viktigaste är att ljuden förbättrar historien och inte försämrar den.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Försök att visualisera platsen och händelserna för att skapa en känsla av var musiken ska ta lyssnaren. Det är avgörande att musiken passar ihop med tidpunkten på dygnet och andra omständigheter i berättelsen. Dessutom tycker jag att man bör vara vågad och modernisera ljudbilderna. Jag hämtar inspiration från genrer som trap och andra intressanta stilar för att skapa kontrast och liv i ljudboken som helhet.

Finns det någon låt med romantiskt innehåll som inspirerat dig?
“Young and Beautiful” av Lana Del Ray. Den är inte direkt romantisk i traditionell mening, men den bär på en längtan efter att bli omtyckt för den man är. Det är den känslan av längtan och önskan som har inspirerat mig i mitt arbete.

Hur skapar man riktigt bra pirr med musik i en kärleksnovell?

För att skapa riktigt bra pirr med musik i en kärleksnovell är det viktigt att använda detaljer och våga arbeta med tystnader. Det handlar om att välja ljud och musikaliska element som förstärker känslorna och stämningen i scenen.

Och vad ska man undvika?
Förhindra att det blir för generiskt och platt, och undvik att inkludera för höga ljud som kan störa lyssnarupplevelsen.

Till sist du är aktuell just nu med nya låten Svenska Sommarn, och det kommer mer musik framåt berätta gärna mer om det?

I min aktuella EP-serie “SKAM DÖDAR” utforskar jag temat skam. Den första släppta singeln “Svenska Sommarn” lyfter fram sommarens komplexa och mörka sidor. I låten beskriver jag kontrasten mellan livets skönhet och skörhet, där texten växlar mellan att beskriva det vackra i livet i kontrast till dess utmaningar. Lyssna på den här.


Namn: Gabriella Willsson
Instagram: @gabriellawilsson