Amelie Andersson: “En bra novell blir man kåt av”

Amelie Andersson

Hej Amelie Andersson! Du har precis släppt novellen Ett annorlunda firande hos oss. Berätta lite om den?

Det handlar om en Lisa, som träffar på John under en after work. De känner direkt att det finns en stark attraktion mellan dem men när Lisa upptäcker att John är son till hennes chef så bestämmer hon sig för att snabbt avsluta flirten. Men att låta bli varandra visar sig vara lättare i teorin än i praktiken.

Vad är svårast med att skriva romantik och erotik?

Att få berättelsen att kännas pirrig och kittlande men samtidigt trovärdig. Jag tycker det bästa är om berättelsen både bjuder in läseraren till hångel och sex men också ger utrymme för att fantisera vidare. Det kan vara en svår balansgång.

Har du några tips och råd för den som själv vill försöka?

Det är alltid bra att få en inblick i genren man vill skriva: så läs romantik och erotik. Men det viktigaste när man väl ska sätta sig och skriva tror jag är att inte att skriva utifrån det man tror att andra upplever som upphetsande. Utgå från dig själv, dina fantasier och det som gör dig kåt.

Finns det någon, bok, film eller låt med erotiskt eller romantiskt innehåll som inspirerat dig?

Jag hämtar inspiration från alla möjliga platser i vardagen. Något som händer på en busshållplats eller biblioteket kan kicka igång fantasin och sedan leda till en berättelse. När det kommer till film så har alltid varit svag för romantiska komedier. En av mina första favoritfilmer var Dirty dancing, i den får åtrån verkligen tid att växa fram. Ska jag ge något mer nutida exempel så tyckte jag mycket om tv-serien Normala människor.

Vad ska en riktigt bra sexnovell innehålla?

En bra novell är en novell man blir kåt av. Vad som upplevs upphetsande skiljer sig såklart åt. Men för mig har en bra sexnovell en stark kemi mellan huvudpersonerna som gör att läsarna verkligen vill att de ”ska få ihop det.” Sen har jag nog en förkärlek för utdragna förspel och en del teasing så att stämningen hinner byggas upp.

Och vad ska den undvika?

Som jag var inne på innan tror jag det viktigaste är att undvika att skriva som man tror andra vill ha det istället för att utgå ifrån sig själv. Skriv om det som gör dig kåt. Utöver det känns väl klyschor som att ”se stjärnor” under orgasmen lite uttjatat.

Namn: Amelie Andersson

Bor: Skåne

Gör: Journalist och manusförfattare

Aktuell med: Ett annorlunda firande, finns nu i vår app.